Неделя,

Изложба "Образи незаличими" за 110 г. Народен театър "Иван Вазов"

От: Failed to load user -
2186
Изложба "Образи незаличими" за 110 г. Народен театър "Иван Вазов"
A
A
A

80 кадъра на цигуларя фотограф Стоян Сертев от периода 1945-1951 г.

На пръв поглед е странно: точно 40 години, след като е напуснал нашия свят, един професионален цигулар, свирил в прочутия за времето си квартет „Аврамов", е по-известен пред съвременната българската публика като фотограф. Само за последната година се открива вече втора експозиция с кадри от богатия архив на Стоян Сертев, а за успеха на предишната можем да съдим по думите на Иво Хаджимишев, че много от фотографиите на Сертев „далеч надхвърлят функцията на свидетелство, те са изкуство, съхранило до днес емоцията на времето".

Става дума за музикант, който в свободното си време е направил общо около 80 000 снимки. А такъв музикант, живял в епоха, когато през визьорите са поглеждали малцина, е вече и фотограф.

Настоящата изложба е част от поредицата събития, с които Народният театър „Иван Вазов" отбелязва своята 110-годишнина. Тя включва 80 кадъра от архива на Стоян Сертев. Всички те показват ключови фигури и спектакли на най-голямата българска сцена, правени – по поръчка или по собствено желание, в периода 1945-1951 г.. През първата половина на миналия век Сертев е оркестрант в Народната опера, която дели сцена с Народния театър. В този период от живота си цигуларят фотограф заснема повече от 2000 кадъра на 40 различни представления, а на снимките разпознаваме Константин Кисимов, Петя Герганова, Апостол Карамитев, Николай Масалитинов... Блестящото качество на фотографиите дължим на сина на Стоян Сертев – художника Александър Сертев. Той не само съхранява архива на баща си, но го и дигитализира.

Всички кадри от експозицията вече са част от архива на НТ „Иван Вазов", благодарение на щедрия жест на Сертев-син. Фотографиите запълват някои бели петна от документалната история на театъра и това прави дарението още по-важно.

Стоян Сертев е роден през 1906 г. в Нова Загора. Преживява трудно детство: баща му загива в Балканската война и майката е принудена да отгледа сама двете си деца. Това са години на труд и мизерия, но въпреки това малкият Стоян Сертев често пътува с влака до Стара Загора – за уроци по цигулка.

Около 20-годишен заминава за София, където работи в ресторантски оркестри и в кината за озвучаване на немските филми. Едновременно взима безплатни уроци по цигулка от Христо Петков. Поради липса на средства не успява да завърши Музикалната академия. Спечелва конкурса за водач на втори цигулки в Народната опера, където с колегите си Аврамов, Магнев и Кугийски основават прочутия квартет „Аврамов". Карето изнася огромен брой концерти в страната и чужбина. Всеки четвъртък вечерта на живо изпълняват по Националното радио по една нова пиеса.

По фотографията Сертев се увлича отрано. Дори като юноша сам си изработва апарат – от консервена кутия с пробита дупчица вместо обектив, нещо като камера обскура. По-късно, след като прави серия от кадри на Васил Стоилов, големият български художник му заплаща доста добре и така Сертев си купува фотоапарат Leica 3C. Стоян Сертев снима произведения на изобразителното изкуство – живопис, скулптура, графика, архитектурни проекти, театрални и оперни постановки. Умира през 1974 г. в София, тази година се навършват 40 години
от кончината му.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички