Сряда,

Иво Сиромахов каза кой трябва да управлява България

От: Иван Ангелов, кадър бТВ -
2200
Иво Сиромахов каза кой трябва да управлява България
A
A
A

Изкуствен интелект да управлява България, а неговото име да е Бай Тошо. Това е решението на кризата у нас, разкри пред бТВ писателят Иво Сиромахов.

„Много хора изпитват носталгия по Бай Тошо. Той се е превърнал в много повече от историческа личност. Той вече е символ на едно време, за което се изтъква, че всичко е било много евтино. Искаме да е евтино. Искаме някой като Бай Тошо, който да направи всичко евтино, да даде повече почивни дни на българите, да се сливат с празниците и да не кара хората да работят – това е копнежът на голяма част от хората“, коментира Сиромахов по повод романа му „Бай Тошо“, в който холограма поема властта.

„Голяма част от българските политици са холограми. Вижте какви са техните каузи. Костадинов ще спасява левчето, което от 1999 година го няма, защото сме във валутен борд. Нинова броди да лови „джендъри“. Това ли е проблемът на българското общество? Слави ми е приятел от дълги години и чудесен човек и му стискам палци да успее, но в тази среда не може да има успех, защото тя е отровна. Тя буди само погнуса“.

„Българщината, на която държим“

„Ако изкуственият интелект навлезе в България, това ще бъде много лошо за него. Ще го научим да псува, да вари ракия, а накрая ще го счупим. Не съществува машина в света, която българинът да не може да счупи“, добави той.

„Булгардизел“ е копнежът на всички да открием някакво гориво на наша територия, което да ни направи икономически независими и пак да постигнем мечтата си – да не работим. „Булгардизел“ е древно българско гориво, което от времето на Аспарух е заровено дълбоко в недрата на България и което, ако го открием, ще станем много богати. Оказва се, че не е така. Единственият начин е да го дестилираме и да го превърнем в ракия – „аспаруховица“, уточни Сиромахов.

Провалът на естественият политически интелект

„Политическият естествен интелект е нулев. Там няма разум или светъл лъч. Парламентът се е превърнал в „храм на резила“. Това ли искаме?“.

„Обществото проектира желанията си в избора на политици. В парламента изпращаме хора, каквито си представяме, че трябва да управляват държавата. Не изпращаме там по-умни от нас. Българинът предпочита да изпрати във властта хора, които приличат на него и имат неговите пороци. Когато обществото е корумпирано и невежо, естествено е да изпрати невежи и корумпирани хора“, посочи писателят.

Според него много хора не искат да взимат решения и предпочитат друг да носи отговорността.

„Ще ми се да не обръщаме внимание на тези хора, а на истински важните, които теглят нашето общество напред, могат да бъдат пример и вдъхновение. Хора като Боряна Калейн, ансамбъла по художествена гимнастика, Александър Везенков, който постигна изумителни неща, Матей Казийски. Блестящи учени като проф. Теньо Попминчев, който е създател на рентгеновия лазер. Хора като Мария Бакалова“, допълни Иво Сиромахов.

„Има такива, които са тук, но дали ги ценим достатъчно? Хора като Камен Донев, като Александър Морфов, с когото беше извършено тежко престъпление в Народния театър. Той беше изхвърлен от чиновници – хора, които се опитват да овладеят всичко и да накарат обществото да върви по правилата на посредствените. За това не са виновни политиците, а ние трябва да се замислим за личната ни отговорност и какво можем ние да направим“, каза още той.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com