Понеделник,

Италианците полудяха по Кристо

От: Администратор -
2433
Италианците полудяха по Кристо
A
A
A

Голямото откриване на "Плаващите кейове" е на 18 юни

Италианците полудяха по Кристо и дългоочакваната му акция по техните земи. На 18 юни Христо Явашев ще покаже на света как се ходи по вода - тоест ще превърне част от езерото Изео в неколкокилометров дълъг жълт мост. Съоръжението ще бъде комплексна система от паралелепипеди от полипропилен, закотвени на дъното на водоема. Пътеката ще бъде покрита със 70 000 квадратни метра полиамидно платно с цвета на нарциса. Вестник "Стампа" пише: "Проектът "Плаващите кейове" на Кристо е истинска манна небесна за туризма в района на италианското езеро Изео." Това е най-голямата акция на габровеца след кончината на съпругата му Жан-Клод през 2009 г., отбелязва изданието. Цената на новата арт авантюра е 10 милиона евро - както винаги изцяло финансирани от Кристо чрез продажбата на негови творби.

За практическото осъществяване на "Кейовете" Кристо ще наеме 500 служители. Артистът вече е пуснал обява за работа и е получил 1500 автобиографии. В момента избира.

Според някои версии, "Плаващите кейове" е трябвало да се появяват в Токио или в Ла Плата - огромното устие, образувано при сливането на реките Уругвай и Парана, които се вливат в Атлантическия океан на югоизточното крайбрежие на Южна Америка. Но за Кристо е известно, че реализира проектите си там, където може да спечели най-лесно битките с местните власти за издаване на разрешителни. За общинарите, хотелиерите и ресторантьорите край Изео "Плаващите кейове" на Кристо са наистина манна небесна. Те ще привлекат милиони туристи. Твърди се, че Кристо се е влюбил в района на Изео и по-специално в остров Монте Изола - най-големия езерен в Италия и в Южна и Централна Европа.

Според някои информации Кристо е избрал да реализира проекта си в Италия и заради приятелството си с клана Гусали Берета, собственици на прочутата оръжейната компания.

Неслучайно "Плаващите кейове" ще заобиколят остров Сан Паоло в Изео, където живее семейството Гусали Берета.
"Плаващите кейове" вече бяха обявени от туристическия справочник "Лонли планет" за една от атракциите на 2016-а, които не трябва да се пропускат. За тях писа пространно и вестник "Ню Йорк таймс". Твърди се, че се очаква в района да пристигнат 500 000 души, за да разгледат инсталацията на Кристо, която ще бъде отворена за посещение 24 часа в денонощието.

Кметът на остров Монте Изола Фиорело Турла е много доволен от случващото се. Но той уточнява: "Плаващите кейове" ще са магнит за туристите само няколко седмици, защото 1800-те жители на острова му държат да запазят своята изолираност и в бъдеще". Иначе Турла признава, че е силно впечатлен от Кристо, който на 80 има жизнеността и енергията на 20-годишен. Турла споделя, че за него е било истинско щастие да се запознае с творец като него.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички