"Инкогнита" с Наум Шопов по БНТ

"Инкогнита" с Наум Шопов по БНТ | StandartNews.com

София. "Инкогнита", последният филм с Наум Шопов, ще можем да гледаме по БНТ тази неделя от 22.45 часа. За втори път в историята на българското игрално кино повестта "Бариерата" на Павел Вежинов попада в основата на кинотворба. За разлика от едноименната лента от 1979 г. на Христо Христов, която следва изцяло текста на писателя, в "Инкогнита" на режисьора Михаил Пандурски са използвани само мотиви от него. А Ива Гочева и Георги Стайков са новите Ваня Цветкова и Инокентий Смоктуновски.

"Творбата на Вежинов имаше изключително значение за нашето поколение. Поколението, което по някакъв начин имаше поставена някаква бариера пред себе си. Тогава ние я възприемахме само в рамките на някакъв строй. Смятам, че тази бариера отдавна е надминала своя строй и той не съществува. Дали е социализъм или капитализъм, нещата са едни и същи. Бариерата всеки сам си я поставя или някой ти я поставя и именно затова в повестта на Павел Вежинов главният герой не успява да я премине. В нашия филм обаче аз съм много щастлив, че Антон Хорн, с помощта на Доротея, която го въвежда в други измерения и летят заедно, успява да прескочи бариерата с цената на своя живот," обяснява идеята си Пандурски.

Неговата "Инкогнита" е филм за вътрешните противоречия и търсения на световноизвестния диригент Хорн, който подготвя премиера на ново музикално произведение по мита за Прометей. Когато той среща Доротея, която притежава свръхестествени способности, тя го въвлича в своя особен свят и го води към бариерата, за да промени изцяло живота му.

В българо-руската продукция участват още Стефан Данаилов, Бойка Велкова, Валентин Ганев, Стоян Алексиев, Емилия Радева и солисти от балета на Софийската опера. Музиката на Константин Цеков е изпълнена от оркестъра, хора и солисти на Мариинския театър на Санкт Петербург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай