Идва режисьорът "Рамбо"

Идва режисьорът "Рамбо" | StandartNews.com

Режисьорът с български корени Тед Кочев, едно от големите имена в Холивуд, идва за втори път у нас. Той е сред специалните гости на 20-то юбилейно издание на "София филм фест" през март Човекът, дирижирал "Рамбо: Първа кръв", ще получи Наградата на София за принос към киноизкуството и ще представи своя ретроспектива.

Кочев е носител на "Златна мечка" от Берлинале, има номинация за "Оскар" и два пъти се бори за "Златна палма" в Кан. 84-годишният режисьор е роден в Торонто в семейството на български емигранти. Докато е дете, всички вкъщи говорят на български, а на празници слушат народна музика, играят хора и ръченици. "До ден днешен тези ритми са в кръвта ми, обичам ги. Изобщо извън къщи живеехме като англичани, а у дома - като българи", спомня си Тед Кочев.

Завършва английска литература в университета в Торонто, а на 24 влиза в телевизията и става най-младият режисьор в СВС. Две години по-късно заминава да живее и работи във Великобритания, където постепенно започва да си пробива път към върха. "Two gentelmen sharing" от 1969 г. е представен на кинофестивала във Венеция. "Wake in Fright" от 1971 г.
участва в конкурсната програма в Кан и до днес се смята за един от най-добрите австралийски филми. "The Apprenticeship of Duddy Kravitz" от 1974-а, който ще видим и у нас, му носи "Златна мечка" в Берлин и номинация за "Оскар" за най-добър сценарий. От този период е и "Billy Two Hats" (1974 ) - уестърн с участието на Грегъри Пек, Деси Арнас, Джак Уордън, Дейвид Хъдълстън.

В "Who Is Killing the Great Chefs of Europe?" (1978) Тед Кочев събира плеяда звезди като велики готвачи. Жан-Пиер Касел играе любител на гълъбовия пай, Жаклин Бисе е известна сладкарка, Стефано Сата Флорес - специалист по омарите, Джордж Сийгъл е магнат, собственик на верига от заведения за бързо хранене, а Филип Ноаре е известен парижки маестро. Всеки от тях e убит по начина, по който се приготвя коронното му ястие.

Сред най-касовите филми на Кочев са "Рамбо: Първа кръв" от 1982 г. със Силвестър Сталоун и комедията "Уикендът на Бърни" (1989). В "Uncommon Valor" (1983) работи с Джийн Хекман, чийто герой, полковник Джейсън Роудс, повече от 10 години се опитва да открие сина си. Впечатляващият военен екшън е и с участието на Робърт Стак, Патрик Суейзи, Реб Браун, Рандал Текс Коб. Въпреки мащабната си филмография досега обаче, той все още не е успял да реализира една своя мечта. "Много бих искал да направя филм в България за историята на моето семейство, защото тя е типична за много други емигранти в началото на ХХ век. От 30 години имам идея да снимам филм за българския цар, който по времето на Втората световна война спасява българските евреи, въпреки че държавата е на страната на Германия", споделя режисьорът при срещата си със Стефан Командарев и Асен Блатечки в Лос Анджелис. Най-новият проект на Кочев е късометражният "Fearless" заедно с дъщеря си Александра Кочев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай