Хю Лори: Моята музика лекува

Хю Лори: Моята музика лекува | StandartNews.com

Култовият и скандален ескулап Грегър Хаус е роден с името Джеймс Хю Калъм Лори на 11 юни 1959 г. Висок е 1,89 см. По ирония на съдбата, бащата на прочутия артист наистина е лекар. Американският английски на Хю бил толкова убедителен, че по време на кастинга продуцентите не заподозрели изобщо, че е британец. Преборил сериозна конкуренция, за да влезе под кожата на доктора с бастун. За ролята се състезавали Денис Лиъри, Роб Мороу и Патрик Демпси, който пък след това надява бялата престилка в "Анатомията на Грей". Лори свири на пиано, китара, ударни, хармоника и саксофон. Ще го видим как се справя на 11 юли в зала 1 на НДК.

Не мога да живея без ноти

Ето какво споделя чаровникът за своите увлечения. "Усещам със сърцето си, че съм бил музикант много по-отдавна, отколкото съм бил всичко друго. Страстите ми по музите започнаха още като дете. Не отделих обаче достатъчно време за музиката, въпреки че тя е по-близо до истинското ми "аз", отколкото актьорството. Тя ми е по на душа. Когато чух блус парчето I Can't Quit You Babe на Уили Диксън, беше като електрически шок - залепих се за радиото. Започнах да купувам плочи и като всяко момче исках да съм китарист. Но постепенно взех да оценявам работата на пианистите. Слушах Мъди Уотърс, когото обичам. Харесвам как свири на китара и пее, но се усетих, че се заслушвам повече в пианиста му Отис Спан. По това време беше много трудно да го имитирам, но се пробвах на клавишите. Сега всичко го има в интернет - и уроци, и записи. Все още се изкушавам да увлека хората по блуса и да усетят колко е прекрасен. За мен е чест, ако накарам само един човек да се запали и да си купи дискове с Лийд Бели, Джей Би Леноа или The Mississippi Sheiks. Моята музика е лек за много неща - на физическо и психическо ниво. Целият живот е заключен в нея. Не знам дали се отнася и за съвременната - не я слушам много. Ако ме питате за дъпстепа или хаус музиката, съм бос по темата". Лори е отличен пианист и китарист. Свири на ударни в училищния оркестър. Има два албума: Let Them Talk от 2011-а, след две години издава и Didn't It Rain.

Златен гребец

Аз съм фалшив доктор, казва Хю. Истинският лекар в семейството е баща му Уилям Ран Лори. "Странно ми беше да играя измислена версия на татко - но да, той си беше такъв", споделя актьорът. Старши е олимпийски златен медалист по гребане на двойка без кормчия. Самият Хю по-късно става гребец в училище и в университета, като взема участие в прочутото състезание за лодки между Оксфорд и Кеймбридж. Лори печели първото място по гребане (двойка с кормчия) на националния младежки шампионат на Англия през 1977-а. През същата година участва с партньора си в световния младежки шампионат по гребане, където се класират четвърти. Хю е отраснал в Оксфорд, където посещава Dragon School (известно подготвително училище), преди да отиде в "Итън" и след това в Кеймбридж, където изучава "археология" и "антропология".

Гадже с Ема Томпсън

В гимназията Хю бил калпазанин, както сам се описва, подпушвал и подбягвал от часовете по френски. По традиция, също като баща си, трябвало да завърши Кеймбридж. Още на първата си година в университета Лори става гадже с Ема Томпсън. Той се присъединява към известния клуб Cambridge Footlights, който се слави като стартова точка за много популярни британски комици. Хю става негов президент, Ема - вицепрезидент. Лори и колегата му Стивън Фрай се запознават, когато клубът прави театрална постановка за края на учебната година на Единбургски фестивал през 1980. Фрай и Лори имат няколко серии като дует, както и участие в телевизионното шоу "Джийвс и Устър", адаптация по романите на П. Г. Уудхаус. Лори играе Бърти Устър, който пее и свири.

Пише трилър за наемен убиец с добро сърце

Хю има още един талант - да пише добре. През 1996-а публикува романа "Търговецът на оръжие" - хумористичен съспенс. После прави и сценарий за филм. Има и аудиокнига с историята. В предговора той казва: "Задължен съм на Стивън Фрай за коментарите му. На литературния ми агент Антъни Гоф, който ме насърчаваше и подкрепяше щедро и безрезервно. На театралната ми агентка Лорейн Хамилтън, която не възразява, че имам и литературен агент. И на съпругата ми Джоу заради неща, за чието изброяване е нужна по-голяма книга от тази". Неговият герой Томас Ланг е наемен убиец с добро сърце - освен себе си и мотора си "Кавазаки" няма какво друго да губи. Оказва се в епицентъра на истинска каша, свързана със секретни служби, терористични организации. Не липсват и красиви жени. Според някои езикът на Лори напомнял за Оскар Уайлд. През септември 2007 г. публикува романа The Paper Soldier.

По душа е рокер

Лори е известен и със страстта си по мотоциклетите. Първия мотор получава като подарък от баща си за 16-ия рожден ден. В Лос Анджелис, където снима "Д-р Хаус", купува "Триумф Бонвил", копие на известната марка от 60-те години на XX век. "Карането на мотор е като летенето. Всичките ти сетива са живи повече от всякога", твърди Лори. "Когато се возя сутрин из Бевърли хилс и още няма живо пиле, ароматът, който е над мен, е само небесният. Прекрасно е", споделя той. Актьорът е маниак на тема спортни обувки и има 37 чифта маратонки.

Има двама сина и дъщеря

Хю се жени за Джо Грийн на 16 юни 1989-а. Имат двама сина - Чарлс и Уилям, и Ребека. Живеят в Северен Лондон. Кум е дългогодишният му приятел Стив Фрай. Уилям се пробвал за ролята на Хари Потър преди години, но го върнали с мотива, че е много малък. Ребека пък снима с Ема Томсън в Wit. Малката играе 5-годишната героиня на Ема. Лори е голям фен на Клинт Ийстууд и Стив Макуин.

Не се брои за секссимвол

Когато го подкачат, че е избран за втория телевизионен най-секси доктор, той се удивлява: "О, сериозно? Изобщо не бих казал нещо подобно. Съгласен съм, че Хаус е замислен да бъде секси тип, но у него по-скоро има нещо от лорд Байрон. Аз самият не се имам за атрактивен", скромничи британецът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай