Хъш се прави на Сталин

Хъш се прави на Сталин | StandartNews.com

Евгени Будинов, който от години трупа червени точки като един от хъшовете на Морфов в Народния, копира мустаците на Сталин в "На педя от земята". Сценаристът режисьор Максим Генчев и продуцентът д-р Златина Филипова представиха за първи път драмата пред журналисти. Историята от 50-те години на миналия век е посветена на бащата на Максим. "Той беше чист човек, който вярваше в идеите и идеалите, а после се пожертва за тях", сподели Генчев. Неслучайно новият му филм е неговото "амаркорд". "Като сега помня как пианото на майка ми дрънчеше в каросерията, когато се местехме по заставите", разказа Максим. Той определи "На педя от земята" като приказка за времето на Студената война. "Това са шокиращите преживявания от ранното ми детство на границата, където служеше татко. Диверсант убиваше всеки ден по един войник. Така загинаха седем от десетте момчета на баща ми. Живея с този ужас вече 50 години", разказа още Генчев след прожекцията за журналисти.

Във филма има черен хумор, ирония, гротеска - огледално на живота. Героите не са нито само "бели", нито само "черни" - като всички нас. А убиецът е нахъсен от човешката трагедия - ОФ-дейци са застреляли детето и съпругата му.
Сред актьорите са юнакът Симеон Филипов, изиграл малкия Левски, Цветомир Ангелов-Цуки, Десислава Чутуркова, Ивайло Аспарухов, Матей Генчев. Оператор е Христо Генков, художници - Николай Николов и Николай Нинов. Музиката е на Мартин Любенов.

"На педя от земята" е заснет за 17 дни през август в мина "Чукурово". Инвестицията в него досега е половин милион лева. Премиерата по големите екрани е планирана за януари. Екипът го предлага и на международни фестивали и тематични пазари. Балканската история вероятно ще впечатли международните критици и зрители, защото звучи достатъчно атрактивно и зрелищно - при това привкусът й на кино е съвсем автентичен. Най-голямата заслуга на Генчев към родното седмо изкуство обаче е друга - той открива актьори. Между тях е и Павел Владимиров, който се справя отлично с епизодичния си персонаж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай