Хари Потър се завръща

Хари Потър се завръща | StandartNews.com

Някогашният палавник е баща на три деца и отегчен чиновник

Девет години след "Хари Потър и Даровете на смъртта", последната седма книга от суперуспешната поредица за момчето магьосник, излиза нов том за енигматичния свят, в който мнозина фенове биха предпочели да живеят. "Хари Потър и Прокълнатото дете" е дългоочакваната пиеса в Лондон, чието официално стартиране е на 30 юли, а ден след това на световния книжен пазар ще излезе и едноименният том. Така след над 450 милиона продадени копия от седемта тома и над 77 милиона долара приходи от филмите по тях манията около Хари не само че не е приключила, но и продължава с пълна пара.

Дж. К. Роулинг обяви миналия юни, че ще добави пиеса в биографията си. "Хари Потър и Прокълнатото дете" ще формира осмата част от историята - първата официална, която ще се изпълнява на сцена.
Пиесата ще се играе в театър "Палас" в Лондон, който беше украсен с принадлежности на Хари три месеца преди официалната премиера. Предварително завъртане на постановката имаше на 7 и 9 юни. Режисьорът Джон Тифани и сценаристът Джак Торн са представени като съавтори, което им предоставя безпрецедентни възможности за оформянето на сюжета. Представлението вече постави рекорд за Уест Енд - бяха продадени 175 000 хиляди билета за 24 часа.

"Осъзнавам, че трябва да дам на феновете си това, което обичат, заемайки се с тази история и изследвайки психологията на порасналия Хари Потър със същия епичен замах, с който са направени и книгите, и филмите - но по различен начин", казва Роулинг. През 2014-а тя скицира персонажите, в които главните герои биха могли да се превърнат. Хари - вече аврор, член на елитен съвет от служители специалисти, тренирани да залавят тъмните магьосници - неохотно отпочива с Рон, който има магазин за шеги. Хърмаяни вече е подначалник в отдела за правоприлагането на Магическото Право.

Джейми Паркър играе Хари, Нома Думезвени е Хърмаяни, а Пол Торнли е Рон. След обявяването на кастинга социалните медии изригнаха в гняв срещу избора на Думезвени за Хърмаяни. Чернокожата актриса, родена в Свазилент, била отклонение от образа на Ема Уотсън във филмите. Роулинг обаче защити разпределението и написа в Туитър: "Канон: кафяви очи, къдрава коса и много умна. Бялата кожа никога не е била определяща. Роулинг обича чернокожата Хърмаяни".

Сюжетът започва 19 години след като лорд Волдемор е победен, което е точно мястото, където Роулинг ни остави в последната си книга "Хари Потър и Даровете на Смъртта". Хари и настоящата му съпруга Джини Уизли, сестрата на Рон, са на гара Кинг Крос - със средното си дете Албус Северус. На него му предстои да започне първата си година в Хогуъртс. Роуз, дъщерята на Рон, също е на път за училище, както и "малкият Скорпиус" - последният син на врага на Хари от училище, Драко Малфой.

Сега виждаме Хари като претоварен с работа служител в Министерството на Магията, съпруг и баща на три деца на ученическа възраст. Докато Хари се бори с миналото, най-малкият му син Албус трябва да се бори с тежестта на семейното наследство, което никога не е искал. Докато минало и настояще се сливат зловещо, и бащата, и синът научават неудобната истина: понякога тъмнината идва от неочаквани места.

Междувременно Училището за магия и вълшебство Хогуортс се премести в Брюксел. Неслучайно в белгийската столица беше открита голяма изложба на филмите за най-известното момче магьосник Хари Потър. Изложението е магнит за феновете на поредицата не само защото показва декори и костюми от суперпродукциите, но и защото им предлага да влязат в стаята на Гордик Грифиндор, да се помотаят в Забранената гора или да поседнат в емблематичния стол на Рубиъс Хагрид. Изложбата пътува по света от 2009 г. и ще остане в Брюксел до септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай