Голямо признание от френския президент за балкански писател

Какво получи

Голямо признание от френския президент за балкански писател | StandartNews.com

Голямо признание получи балкански автор. Френският президент Еманюел Макрон удостои известния албански писател Исмаил Кадаре с най-високия орден на Франция – „Велик офицер на Почетния легион“, съобщи Евронюз Албания. На церемонията по връчването на ордена, която се проведе снощи в Тирана, Макрон говори със суперлативи за творчеството на Кадаре, който по думите на Макрон е успял да измами цензурата по времето на комунизма в Албания чрез метафората и гениалния си език.

За тази роля на поет на Балканите, на рапсод на Европа, на вестител на свободата, за тази вълнуваща връзка между Албания и Франция, която въплъщавате, имам честта да ви повиша в степен Велик офицер на Почетния легион

Известният албански писател е роден в Гирокастра, Южна Албания през 1936 г. По време на режима на Енвер Ходжа в Албания Кадаре пише поезия и романи, първият от които излиза през 1963 г. („Генералът на мъртвата армия“, преведен първо на български през 1966 г.). Произведенията му са публикувани на френски за първи път през 70-те години на ХХ в. През 1990 г. емигрира във Франция, а в последните години прекарва времето си между Франция и Албания. 

Литературата „ми даде всичко, което имам днес, тя беше смисълът на живота ми, тя ми даде куража да се съпротивлявам, щастието, надеждата да преодолея всичко“, казва той пред Франс прес от дома си в албанската столица Тирана.

Комунистическият ад, както всеки друг ад, е задушаващ“, добавя писателят, „но в литературата това се трансформира в сила на живота, сила, която ви помага да оцелеете, да победите диктатурата фронтално“.

Почти 90-годишен, Исмаил Кадаре пише „през цялото време“. „Записвам идеи, пиша разкази, имам проекти“, казва той пред Франс прес с уморен глас. "Защото литературата е най-голямата ми любов, единствената, най-голямата несравнима с нищо друго в живота ми. И като нея „писателят няма възраст“.

Връчването на ордена на Кадаре идва по време на първото посещение на френския президент в Тирана. Днес Макрон ще се срещне с албанския президент Байрам Бегай и премиера на страната Еди Рама.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай