Гледаме меча и пръстена на Хан Кубрат

Уникалното съкровище пристига догодина от Русия

Гледаме меча и пръстена на Хан Кубрат | StandartNews.com

Мечът и пръстенът на хан Кубрат ще бъдат показани в България през следващата година, потвърди министърът на културата Боил Банов след среща с директора на Ермитажа Михаил Пиотровски. Това ще стане по време на дните на световноизвестния и най-голям руски музей у нас през 2019-а.  Уникалните предмети са от съкровището от Малая Перешчепина - най-значимото българско съкровище и едно от двете, които се намират извън съвременните български земи. Значението му се определя от факта, че то е доказано на Кубрат.  Мечът  на хана е дешифриран с дължина 94 см и датира от 30-те години на 7 век. Изработен е в Източната Римска империя и е подарък на Кубрат от император Ираклий. Съкровището съдържа и няколко пръстена-печати и други лични вещи. То е от погребението на Кубрат и е открито на 29 май 1912 година в степта.

„Изключителната идея е на премиера Бойко Борисов и за мен ще е чест да я реализирам“, коментира Боил Банов след завръщането си от Санкт Петербург, където участва в VII Международен културен форум.  „С Михаил Пиотровски обсъдихме и възобновяване на отношенията с Ермитажа - да работим активно за обмен на изложби, специалисти, да правим съвместно мастъркласове“, допълни той.

 България за втори път участва официално в Международния културен форум в Санкт Петербург. Тази година събитието на тема „Културата като стратегически потенциал на всяка страна“ беше открито от президента Владимир Путин. Форумът си поставя амбициозната цел да съхранява и подкрепя културните инициативи на регионално, федерално и международно ниво и да стимулира културното сътрудничество.

 Международният културен форум в Санкт Петербург е уникално културно събитие от световен характер. От 2012 година до момента дискусионните платформи привличат над 20 хиляди участници от цял свят – министри на културата, експерти, световноизвестни звезди на театъра, операта и балета, изтъкнати режисьори и музиканти, публични фигури, представители на бизнеса и академичните среди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай