Гледаме "Хензел и Гретел" в Операта

Спектакълът ще бъде на 6 и 7 февруари на Голяма сцена

Гледаме "Хензел и Гретел" в Операта | StandartNews.com

Софийската опера и балет ще предложи на своята най-млада аудитория през месец февруари 202-а "Хензел и Гретел" – опера-приказка от Енгелберт Хумпердинк. Датите, на които можете да видите операта са 6 февруари (събота) и 7 (неделя) от 11 часа на Голяма сцена.

Енгелберт Хумпердинк (1854 г. – 1921 г.)  започва работа по „Хензел и Гретел” през 1890 г. по поръчка на своята сестра, която иска от него музика за изпълнение на пиано (за своите деца). Композиторът пише операта, базирайки се на сюжета на приказката на Братя Грим, като зингшпил (комична опера в Германия и Австрия през ХVІІІ век, сродна с оперетата), който се състои от 16 песни и акомпанимент на пиано. Няколко месеца по-късно представя произведението. Почти незабавно се заема с оркестрацията на операта. След близо три години Рихард Щраус споделя: „…майсторско произведение от висока класа….всички в него е оригинално, ново и много немско…”

Операта вълнува винаги младата публика – със своето съдържание и с оригиналната си музика. Хензел и неговата сестричка Гретел са деца на беден дървар. Страхувайки се, че не може да ги изхрани, тяхната майка убеждава баща им да ги изостави в гората. Хензел и Гретел обаче чуват разговора на родителите си и събират малки бели камъчета, с които отбелязват пътя, така че успяват да се приберат обратно. Въпреки това майката убеждава бащата да направят нов опит. Този път Хензел и Гретел имали в себе си само къшей хляб, който хвърляли зад себе си, и когато опитват да се върнат, разбират, че птиците са го изяли.

Скитайки из гората, децата намират къщичка от хляб с прозорци от захар – оказва се, че това е домът на една вещица, която примамва деца с лакомства, за да ги изяде. Тя затваря Хензел в клетка, а Гретел прави своя прислужница и ѝ поставя задача да угоява брат си, докато стане готов за печене. В крайна сметка децата успяват да измамят злата вещица и я бутат в пещта, а след това се прибират благополучно вкъщи.

Първото представление на „Хензел и Гретел” е на 23 декември 1893г. в Дворцовия театър на Ваймар под диригентството на Рихард Щраус. „Хензел и Гретел” впечатлява с оригиналния синтез от Вагнерови техники и традиционния немски автентичен песенен фолклор и има поразителен успех. Още през 1923 година е първата цяла опера записана от радиото (от Ковънт гардън, Лондон), а 11 години по-късно е за първи път директно излъчена от Метрополитен опера, Ню Йорк. Това за съжаление се случва в периода, когато композиторът има вече много здравословни проблеми и в края на живота си е напълно глух. Следват спектакли, дирижирани от Херман Леви и Феликс Мотл. С голям успех операта се играе и днес в редица световни оперни театри.

Енгелберт Хумпердинк е известен немски композитор, основоположник на жанра късно-романтична опера-приказка, предшественик на Рихард Щраус и подражател на Вагнер. Хумпердинк търси в приказния музикален жанр нова територия за експериментиране в областта на музикалната драматургия. Неговите опери „Хензел и Гретел”, „Синовете на царя”, „Розаспина”, „Брак без желание” – дирижирана от Рихард Щраус в Берлинската опера, „Сън през Коледната нощ”, „Ловджийката” и „Гаудеамос” разкриват един естествен и неосквернен свят, чийто музикален език дълбоко в себе си носи музикалното наследство на Моцарт с влияния на Брукнер и Брамс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай