Гинка Станчева – вярна на един мъж и на един театър

Голямата актриса остана усмихнат оптимист до сетен дъх

Гинка Станчева – вярна на един мъж и на един театър | StandartNews.com

Гинка Станчева, която цял живот остана вярна на един мъж и на един театър, остана усмихнат оптимист до сетния си дъх. Голямата актриса си отиде на 90, без да се оплаква от болките в краката и без да хленчи от неволите на възрастта. Когато миналото лято празнува 90, изпрати дъщеря си, Хермелина Пейчева, да прибере отличието „Златно перо“, но въпреки това винаги отговаряше на телефона – и на журналисти, и на почитатели, и на колеги.    

Гинка Станчева е от онези звезди на екрана и сцената, които народът наистина обичаше. След премиерата на филма „Любимец 13“, където прави изключителен дует с Апостол Карамитев, образът й е тиражиран на картичка – без макияж, без филъри, без фотошоп в хиляди екземпляри. За естествената й красота се говори още от средата на 50-те, когато завършва ВИТИЗ в класа на професор Стефан Сърчаджиев и започва кариерата си в Благоевград – дебютира като Блага във „Фиданките цъфтят“ на Славчо Красински, после е Графинята в „Дванайсета нощ”, Мила във „В полите на Витоша”, Есмералда в „Парижката Света Богородица”, Жулиета в „Ромео и Жулиета”... През 1957 г. изгрява като Цвета в „Земя“ на Захари Жандов - първият български филм, спечелил право за участие в конкурса на фестивала в Кан. По червения килим на Лазурния бряг я аплодират заедно с Елизабет Тейлър, Бриджит Бардо, Марина Влади, Федерико Фелини, Джулиета Мазина. Писателят Андре Мороа споделя, че няма да забрави „тези искрящи очи“.

През 1958-ма влиза в Младежкия, където остава до 1992-ра. Когато я пенсионират, не може да повярва нито на очите си, нито на ушите си. На крачка от депресията е, споделяйки мъката си в предаването „Ах, тези муцуни“. На другия ден предприемачът Димитър Барбуков създава частна  трупа със знаменитостите, от които държавният театър повече няма нужда. Крикор Азарян прави първия спектакъл за ветераните - „Може би на покрива има кон”. Овациите след финала продължават 10 минути. Гинка Станчева гастролира във „Възраждане“, „199“, провинцията. Снима в 20 филма – от „Любимец 13“, „Специалист по всичко“ и сериалите „Семейство Калинкови“ и „Нощем с белите коне“, до „Рая на Данте“, където е майка на Владо Пенев. 

Любовта между Гинка Станчева и единствения й съпруг – актьорът Пейчо Пейчев, е от пръв поглед и завинаги. Запознават се във Велинград, където и двамата са на ваканция. Той влиза във ВИТИЗ, а тя не се колебае да го последва, въпреки че се готви да стане балерина. Женят се преди да завършат Академията – кумуват им Емилия Радева и Любомир Димитров. Силните им чувства са пословични до смъртта на Пейчо Пейчев през 2002-ра, след която Гинка Станчева й не помисля за друг партньор.       

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай