Гилдията празнува 100-годишния юбилей на Анжел Вагенщайн

Почитателите на режисьора, писател и общественик ще видят видеообръщение от него

Гилдията празнува 100-годишния юбилей на Анжел Вагенщайн | StandartNews.com

100-годишният юбилей на Анжел Вагенщайн ще бъде отбелязан тази вечер в Дома на киното с прожекция на филм и ново издание на два от знаковите му романи, които излизат в общ том. Навръх рождения си ден почитателите му ще видят видеообръщение на писателя, сценарист и общественик.

Ново издание, обединяващо романите "Петокнижие Исааково" и "Сбогом, Шанхай", излиза по повод 100-годишния юбилей на Анжел Вагенщайн. Юбилеят ще бъде отбелязан и с прожекция на филма „Звезди“ на режисьора Конрад Волф в Дома на киното. Заглавието е по сценарий на Вагенщайн. Това е единственият български филм, отличен с Голямата награда на журито в Кан и с номинация за „Златна палма“.

Стогодишният юбилей на писателя и сценарист се отбелязва в програмата на кино-литературния фестивал "Синелибри", който върви в момента и с прожекции на филмите "Звезди в косите, сълзи в очите" на режисьора Иван Ничев и "Гоя, или тежкият път на познанието" на режисьора Конрад Волф.

Анжел Вагенщайн е роден на днешния ден през 1922 г. Създал е сценариите на 52 игрални, документални и анимационни филма, произведени в 9 страни. Автор е на пиеси за възрастни и деца, поставени в България и чужбина. Романите от трилогията "Петокнижие Исааково", "Далеч от Толедо" и "Сбогом, Шанхай", посветени на съдбата на европейските евреи през Втората световна война, са удостоени с множество национални и международни награди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай