Гиганти на рока пристигат в София

Ще гледаме отново легендите Стив Вай и Глен Хюз

Гиганти на рока пристигат в София | StandartNews.com
  • Ще гледаме отново легендите Стив Вай и Глен Хюз

Истинско удоволствие за ценителите на рока през пролетта и лятото. В столицата пристигат легендарният китарист виртуоз Стив Вай, както и друга знакова фигура в историята на рока - бившият вокалист и басист на " Дийп Пърпъл" Глен Хюз.

За тях това е пореден гастрол пред българските  си фенове.

Стив Вай ще изнесе концерт в НДК на 25 април, докато Глен Хюз ще взриви стадион "Юнак" на 24 юни.

  • Тройната китара Хидра

Геният на китарата Стив Вай включи България в предстоящото си европейско турне "Inviolate Tour". Мащабната европейска обиколка започна на 24 март в Лисабон, Португалия и ще завърши на 7 май в Хелзинки, Финландия. Турнето ще премине през Испания, Италия, Германия, Унгария, Хърватия, Словакия, Сърбия, България, Турция, Гърция, Румъния, Чехия, Полша, Латвия и Естония и Финландия.

  • Стив Вай споделя:

"Първата част на турнето Inviolate в Северна Америка премина изключително! Аз и групата сме в отлична форма, по-добра от всякога! Вълнувам се, че най-накрая ще донеса китарата Hydra в Европа.Очаквам с нетърпение концертите, за да представя и албума си Inviolate, който се приема чудесно от публиката и пресата, нямам търпение да го представя и в Европа".

Inviolate излезе миналата година, а официалното видео към "Teeth Of The Hydra", вече е гледано над 5,4 милиона пъти.

Китарата Хидра е модел на Ibanez - с три грифа (два китарни и един бас) и още десетки функции, което я прави един от най-интересните музикални инструменти в света.

На 27 януари 2023 г. излиза и новият албум на Стив Вай - Gash, кръстен на неговият приятел и певец в този запис, вече покойния John "Gash" Sombrotto. Музиката в албума е композирана за две седмици през 1991 г., като "саундтрак" към пътуванията на Вай и приятелите му с мощните мотори Harley Davison.

Концертът се организира от Blue Hills Events. Билетите отдавна са в продажба, а ще има и  и специални VIP пакети, включващи и среща с артиста. Билетите се закупуват от "Евънтийм" и Билетен център в НДК.

Стийв Вай (на английски: Steven Siro "Steve" Vai) е американски китарист, композитор и музикален продуцент. Роден е през 1960 в Карл Плейс, Лонг Айлънд. От 70-те години свири на китара, като известно време взима уроци от Джо Сатриани, а по-късно посещава Музикалния колеж Бъркли в Бостън. В края на 70-те се запознава с Франк Запа и известно време работис него.

През 1982 се премества в Калифорния, където записва първия си албум "Flex-Able" (1984). През следващите години свири с различни групи и музиканти - Heresy, Алкатраз, Боб Харис, Дейвид Лий Рот, Public Image Ltd,

Уайтснейк, Алис Купър, Ози Озбърн, Грег Бисонет, Ал Ди Меола, Джо Джексън, Motorhead и други. Той записва албуми и участва в турнета със своя собствена група, както и с Джо Сатриани.

Без съмнение, Стив Вай е една от най-големите фигури в историята на рока, като музиката и гениалните му изпълнения на китарата са смес от хард, прогресив и джаз рок.

  • 50 години от легендарния албум "Burn"

Глен Хюз, басистът и певец на Deep Purple от средата на 70-те, идва в София с шоуто Glenn Hughes Performs Classic Deep Purple Live, напомниха организаторите от "София мюзик ентърпрайсис" (СМЕ).

Концертът на 24 юни в парк център "Юнак" е част от турне, което отбелязва 50 години от излизането на албума Burn. Програмата включва целия албум Burn и песни от Stormbringer и от Come taste the band.

Хюз, наричан заради страхотния си вокален обхват и височини The Voice of Rock, води със себе си Сьорен Андерсен - китара, Аш Шиън - барабани, и Боб Фридзема - клавишни.

  • Burn се записва на вълшебно място

"Беше точно преди 50 години, лятото на 1973 г., когато пишехме песните за албума Burn в замъка Clearwell Castle в Глостършър (историческа готическа сграда от 1727 г., скътана в гората Forest of Dean - бел. а.). В тази вековна сграда, в английската провинция, ние, практически нова група - с мен и Дейвид като нови членове, станахме едно цяло.

Атмосферата беше наелектризирана, а средата около нас - изумителна. Всички песни бяха написани в подземната крипта, под голямата зала на замъка. Всеки ден работехме по нова песен и вдъхновението течеше неспирно.

Музикално напипвахме новите идеи, после аз и Дейвид измисляхме вокалните мелодии и после - текстовете. Помня го, сякаш беше вчера", разказва Глен Хюз.

"Заглавното Burn беше написано последно. Върнахме се от пъба, слязохме в криптата и... магията се получи", казва още музикантът. Албумът е записан в Монтрьо, Швейцария, с мобилното студио на Rolling Stones и като осми поред студиен албум на Deep Purple излиза през февруари 1974 г.

Въпреки че представя нов басист и напълно неизвестен тогава певец в лицето на Ковърдейл, Burn стига до 3 в британския чарт за албуми, номер 9 - в Щатите (Billboard 200) и е номер 1 в Австрия, Дания, Германия и Норвегия.

И до днес той е признат за един от емблематичните, класически албуми на хард рока от 70-те, надскочил историческия си период и вълнуващ и актуален за слушане от нови и нови поколения фенове.

Глен Хюз (на английски: Glenn Hughes) е английски рокмузикант - певец и бас китарист.

Глен Хюз е роден на 21 август 1951 г. в градчето Канък, област Стафордшър, централна Англия. Напуска училище още на 15 - 16 годишна възраст за да свири в различни местни групи.

По това време той е силно повлиян от издаваните от компанията Мотаун изпълнители, чийто плочи слуша непрекъснато. "Кралят на соула" - Отис Рединг е сред изпълнителите имащи възлова роля при оформянето на стилът на Хюз.

Името му добива световна слава, след като в средата на 1970-те години се присъединява към т.нар. трети и четвърти състав на легендарната английска хардрок група "Дийп Пърпъл".

След разпадането на групата през 1976 г. Хюз започва дългата си солова кариера с кратко прекъсване за присъединяването му като вокалист на "Блек Сабат" за албума им от 1986 г. Seventh Star. Фронтмен на супергрупата "Блек Кънтри Комюниън".

И до днес великият музикант издава страхотни албуми, като много ползотворно е партньорството му с барабаниста на "Ред Хот Чили Пайпърс"  Чад Смит.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай