Френски журналисти очаровани от съкровищата в Долината на тракийските царе

Френски журналисти очаровани от съкровищата в Долината на тракийските царе | StandartNews.com

Париж очаква над 4 млн. посетители от цял свят да се докоснат до тракийсикте чудеса на България, които ще бъдат изложени през април в Лувъра

Стара Загора. Група журналисти от най-влиятелните френски медии и специализирани издания за археология и изкуства посети днес Казанлък, за да се запознае на място с тракийските съкровища, които ще гостуват в „Лувъра" в българската изложба през април. С представителите на медиите бе и Александър Барализ, един от кураторите на изложбата. Екипът посети прочутата Казанлъшката тракийска гробница, която е под закрилата на Юнеско. Разгледа и гробниците в Долината на тракийските царе - „Голямата Косматка", „Оструша", „Шушманец" и др.. Гостите с нескрито любопитство и интерес влязоха и в трезора на историческия музей „Искра", където се съхраняват голяма част от уникалните тракийски находки.

Френските журналисти останаха очаровани от изяществото на златния венец от дъбови клонки на Севт III, както и на останалите артефакти от времето на тракийския владетел - златния киликс, пиксидата във форма на мида, сребърното ойнохое с надпис, позлатения шлем, наколенниците, апликациите за щит, както и бронзовите монети, сечени в Одриското царство. Цялото това древно великолепие ще бъде показано в един от най-престижните световни музей – Лувъра, от 15 април до 20 юли тази година. Тук, заедно с артефактите от Казанлъшката долина, ще бъдат изложени още Панагюрското, Рогозенското, Боровското, Свещарското, Летнишкото и Дуванлийското съкровища. В мащабната колекция на съкровищата на България участват 325 експоната с общо 1628 предмета. Те са така подбрани, че да дават най-пълна представа за бита и културата на две от тракийските племена - одриси и гети. 165 млн. евро е застрахователната оценка на съкровищата, които ще бъдат изложени в Лувъра. Париж прогнозира до чудесата на траките да се докоснат повече от 4 милиона посетители на музея от цял свят.

Стана ясно, че в същото това време в Казанлък в рамките на Празника на розата ще гостува изложбата на френския художник Андре Дерен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай