Французойката от Искрец

Французойката от Искрец | StandartNews.com

"Всичко в мен е българско. Емоциите ми, детството ми, чувствата ми, всичко, което харесвам днес, съм се научила да харесвам в България. Аз съм такава, каквато съм, благодарение на преживяното и наученото в родината." Това неведнъж е казвала Силви Вартан. На 24 април арменката, родена в софийското село Искрец, се завръща в родината, за да представи в зала 1 на НДК новия си, 40-и по ред албум. "Силви в Нашвил" е в кънтри рок стил, но в шоуто й ще звучат и нейни евъргрийни от 60-те и 70-те години.

Преди това обаче Силви ще разгледа новия Музей за историята на София, който ще отвори врати специално за световноизвестната актриса и певица. Неотдавна Вартан дари 19 000 евро за реставрацията на експозицията му, а сега ще получи от кмета Йорданка Фандъкова отличието "Почетен гражданин на София".

Любовта към родината наистина е водеща в живота на екссъпругата на Джони Холидей. Тя създаде фондацията "Силви Вартан за България", с която помага вече 20 години на деца и възрастни в неравностойно положение. Не обича да се говори за благотворителната й дейност, но БЧК раздава и днес на бедните топъл обяд, благодарение и на нейните дарения.

"Щастлива съм! Имам деца, внуци и съпруг, когото обожавам. Обичам много и Франция, тя сбъдна мечтите ми на артист - там пораснах, моята публика е там. После бях в Америка, обожавам я, защото е страната на модерността и свободата", категорична е изпълнителката на "Тази вечер аз съм хубава".

Момичето, което става емигрант на 7 години, говори добре български, макар и с езика от онези години. "Всичко разбирам, защото съм слушала родителите си да говорят. Когато починаха, нямаше никой до мен, с когото да говоря езика. Не забравям българския, не мога да го забравя, нищо не мога да забравя, а и не искам", признава жената, която сменя култури, езици, географски ширини. Днес е идол на Франция и една от най-известните изпълнителки в света, чиято кариера продължава вече 50 години.

С Джони Холидей Силви поставя рекорд през 70-те години. Двамата изнасят концерт пред 200 000 души. На 21 февруари 1970 г. Силви и Джони бързат за концерт в Безансон. Холидей е натиснал силно газта, защото закъсняват. Недалеч от Белфор колата поднася по заледен участък и се обръща в канавка край пътя. По чудо Холидей няма драскотина, но Силви лежи безжизнена и обляна в кръв. Джони я мисли за мъртва. Оказва се тежко ранена. "Това е най-ужасният ми спомен. Мислех си, че ще остана обезобразена за цял живот", споделя Вартан. След два месеца на легло във Франция лети за САЩ, където половин година един от най-добрите пластични хирурзи в света ваят отново лицето й. Сегашният й съпруг, американският продуцент от италиански произход Тони Скоти, освен любов й дава спокойствие и стабилност, които винаги са й липсвали при Джони. Двамата осиновиха от българско сиропиталище дъщеричката си Дарина през 1997-ма. "С теб не се познавахме, но се преоткрихме - и двете родени там, на Балканите", реди майката стихове за момиченцето си. Синът й Дейвид от Холидей също е рок звезда в Америка.

Силви Вартан издава албуми, които се продават в милиони тиражи по целия свят. 20 от нейните сингъли попадат в челните позиции на европейската класация, а песните й се превръщат в хитове в Япония, Латинска Америка, Азия. Концертите й през 1990-а и 2009-а у нас станаха емблематични, а изпълнението й на "Облаче ле бяло" затвърди славата на песента като химн на емигрантите.

Когато я питат дали е сбъднала мечтите си, Вартан отговаря: "Няма да е честно да кажа, че съжалявам за нещо. Имах много голям късмет. Има две драми в живота на човека - никога да не осъществи мечтите си и да ги осъществи всичките. За щастие не съм осъществила всичките си мечти, имам други и се надявам винаги да имам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай