Филм за Митко Воев радва меломани из България

Документалната лента за основателя на „Нова генерация“ разкрива интересни факти

Филм за Митко Воев радва меломани из България | StandartNews.com

„Воев“ - първият пълнометражен документален филм за емблематичния поет и музикант Димитър Воев, вече се върти по кината в цялата страна. Лентата радва зрителите в над 20 от големите градове на България: София, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе, Велинград, Благоевград...

Филмът съживява майсторски с емоция и вкус спомена за Димитър Воев - музикант, поет, творец, един от най-емблематичните представители на неформалната културна вълна в България от края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век. Основател, вокалист и басист на групата "Нова Генерация“ той напуска този свят твърде млад, едва на 27. Бандата му вдъхновява и повлиява силно няколко поколения музикални фенове у нас, а текстовете на Воев и музикалния му стил сякаш изпреварват своето времето. Още с премиерата си на голям екран в рамките на 26-ия Международен София филм фест, „Воев“ прави впечатление и привлича вниманието не само на феновете на култовата банда, но и на много по-широк кръг от зрители от всякакви възрасти. Неслучайно през 2022 г. той е в селекцията на някои от най-престижните и утвърдените фестивали у нас, а навсякъде, където е показан, следват извънредни прожекции поради огромния интерес и високата оценка на зрителите. 

До този момент „Воев“ е носител на награда за най-добър български документален филм за 2022 г., за най-добър режисьорски дебют на Master of Art Film Festival и на публиката на Rhodope International Film Festival. Лентата получи нови 6 номинации за тазгодишните награди на Съюза на филмовите дейци „Васил Гендов“, влезе в състезателната програма на престижния Valencia Indie Film Fest.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай