Естонски филм в битка „Златната липа" 2014

Естонски филм в битка „Златната липа" 2014 | StandartNews.com

Стара Загора. Сред деветте филма в конкурсната програма на тазгодишния Международен фестивал „Златната липа" за ново европейско кино се откроява естонския „Керту".

Лентата на естонския сценарист и режисьор Илмар Рааг идва с номинация за голямата награда на Варшавския филмов фестивал през 2013 г. Романтичната драма разказва за 30-годишната Керту, живяла под натиска на властния си баща през целия си живот. Поради нежната и същност местните жители я смятат за леко глуповата. Младата жена прави първия си плах опит да промени нещо в живота си като изпраща картичка на Вильо, привлекателен мъж, но известен като пияница в селото. Започва една неочаквана любовна история, която естествено техните семейства и останалите селяни не одобряват.

Роден и израснал в Куресааре, Естония, Рааг завършва университета в Тарту, а след това и сценаристика в америкаанския университета в Охайо. Става водещ на новинарска телевизионна програма в Естонската национална телевизия и преоткрива себе си в телевизионния мениджмънт. През 2007 прави филмовия си дебют с „Класът".

И тази година международното жури ще раздаде награди за най-добър филм, за най-добра режисура, за най-добър актьор, за най-добра актриса и за цялостен принос в киното.

Всички прожекции по време на Международния филмов фестивал „Златната липа", който се открива тази събота в Града на липите, ще бъдат със свободен вход. Филммите ще се въртят в старозагорската опера и в залата на регионалната библиотека „Захарий Княжески". Всеки ден в 5-те фестивални дни ще бъдат прожектирани по 6 филма - от 11 ч преди обед до 21 часа вечерта.

Съпътстващата програма на фестивала включва изложба живопис на незабравимия български кинаджия Иван Андонов, представяне на новата книга на проф. Вера Найденова „Българското кино - по следите на личния опит" и изложба с фотографии на актьора Симеон Лютаков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай