Едно от Чудесата на България става студентски кампус

Община Бургас представи свой проект

Едно от Чудесата на България става студентски кампус | StandartNews.com

Проектът на Община Бургас за изграждане на археологически студентски кампус на туристически комплекс „Акве Калиде“. бе представен на министъра на културата Кръсьо Кръстев от кметът на Бургас Димитър Николов. Едно от Чудесата на България става студентски кампус. 

Проведени са разговори с 5 западни университети със специалност „Археология“, които са заявили желание да изпращат студентите си да провеждат стажове в археологически парк „Акве Калиде“, тъй като мястото е уникално, заради наличието на пет исторически пласта от различни епохи – праисторическа, тракийска, римска, византийска и османска.

Тази учебна година се очаква в Бургас да се разкрият бакалавърска и магистърска програма по подводна археология. Община Бургас има готовност да предостави бази за развитие на проучването на подводната археология в Черно море.

Това може да се осъществи съвместно с Министерството на културата, като институционален партньор в реализирането на проекта през националния Център за подводна археология, който е в Созопол. Така ще се даде възможност на морските общини да наблегнат на програми, свързани със създаване на капацитет за подводни проучвания в България, като един от лидерите в региона, свързани с изучаване на подводното наследство в Черно море, пише БЛИЦ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай