Джаро - баш майсторът, в цифри

Джаро - баш майсторът, в цифри | StandartNews.com

Михаил Билалов е актьорът, на когото дължим първия отлично изигран мафиот в най-новото тв кино. Смъртта покоси Джаро, разочарованието - феновете, които гледаха "Под прикритие" най-вече заради майсторското му превъплъщение в баш престъпника. Докато сценаристите умуват кой да замести толкова мощен образ, представяме най-важните факти и цифри от биографията на Билалов.

Михаил е роден на 19 май 1965 г. в Русе, но е израснал в Бургас. Родителите му са актьори.

Финализира средното си образование в НГДЕК "Константин Кирил Философ" в София през 1984 г.

През 1989-а получава диплома от ВИТИЗ, където завършва в класа на професор Николай Люцканов.

Получава първия си "Аскеер" за ролята на Сонг Ли Ланг в "М. Бътерфлай" през 1994 г. в театър "София" - но не заради голотата, а заради префиненото влизане в кожата и душата на жена.

През 1994-95 г. специализира във Висшата национална консерватория по драматично изкуство в класа на Филип Адриен в Париж.

Остава във Франция и работи като продавач на картини, сервитьор, готвач.

През 2001-а завършва висше в ENSP Versailles, със специалност архитектура на ландшафта. Открива собствена фирма за проектиране на паркове и градини.

След 16-годишно отсъствие от българската сцена Билалов се завръща като Мартин в спектакъла на Явор Гърдев "Козата или коя е Силвия?" от Едуард Олби в Народния театър. Получава "Икар" 2010 за главна роля.

На тренировки по айкидо в Париж се запознава с японката Санае. Тя става негова съпруга и майка на двете му дъщери - Данае-Анна и Олга-Елена.

Вярващ. Най-трудната за спазване божия заповед според него е "Не пожелавай жената на ближния"

Любимият му актьор като малък е Митко Бомбата (Григор Вачков). Дори написва детска пиеса, в която е отредил роля за него.

От дете рецитира наизуст Вапцаров, Молиер, Фотев, Пушкин и Есенин. Печели няколко конкурса.

Заклет фен е на Еминем.

Най-интересен в Библията му е Петър - заради слабостите и съмненията.

Руси Чанев, Ицхак Финци и Коста Цонев са моделите му за подражение в бг киното.

Сред инцидентите на сцена, претърпени от него, са апандиситна криза, поглъщане на перхидрол вместо вода, схващане на крака и много други.

Неосъществената му мечта е да изиграе духа на краля в "Хамлет".

Пише поезия, която пази за себе си.

Обича да танцува степ. В Ню Йорк тренира при Сейвиън Гловър, който е голямо име в бранша.

Едно към едно

"Играем, докато не ни убият сценаристите."

"Джаро е мръсен парцал, отрепка. Безчовечно същество. Дотам е стигнал. Ужасна история. Защитавам го като образ, но го съжалявам като човек."

"Имал съм периоди, в които, както казва Радичков, съм "сял лъвове и съм жънал зайци". Но кой не е?! Тези периоди са много полезни за човек, защото от тях се учи повече, отколкото от онези, в които всичко е тихо и безоблачно."

"Повярвайте ми, няма никой, който да се е освободил психически от корените си! Всички до един, колкото и да са далеч, колкото и да са добре, мислят за България."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай