Двама преподаватели с нови книги

Двама преподаватели с нови книги | StandartNews.com

Проф. Мирослава Кортенска и доц. Николай Ламбрев, преподаватели във Факултет по изкуствата към ЮЗУ „Неофит Рилски", ще представят новите си книги пред студенти, преподаватели и гости. Новата творба на проф. Кортенска е „Яворов и театърът", а на колегата й - „Феноменология на режисьорската интерпретация". Събитието ще е на 11 април, понеделник, от 16:00 часа в зала 114 на Учебен корпус № 1.

Проф. Кортенска разкрива малко известни, но изключително интересни страни на таланта на Яворов. Тя анализира драматургичните шедьоври на твореца - „В полите на Витоша", „Когато гръм удари, как ехото заглъхва", както и дейността му в Народния театър като артистичен секретар, театралната му критика и преводите му. Читателят ще научи за театралния период на Яворов, а това са последните години на живота му.

Книгата "Феноменология на режисьорската интерпретация" проследява дългогодишния опит по изработването на спектакъла на преподавателя по актьорско майсторство и режисура Николай Ламбрев. Той е неспокойна и търсеща творческа личност. Над 120 театрални постановки, оперни и музикални спектакли, сценарии и режисури. Години наред той е театрален педагог – преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски" – Благоевград и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай