Дуелът за София

Дуелът за София | StandartNews.com

Калинов обещава оазиси, Здравков - удобен и бърз транспорт

На финален дуел за София излизат Влади Калинов и Здравко Здравков днес. Всеки от тях ще представи в детайли своята визия за столицата като зелен град. А изходът от двубоя за главен архитект се очаква до броени дни. Единият от претендентите е роден в Плевен, другият е кореняк софиянец. И двамата са проектирали ключови сгради в родните си градове. А сега са твърдо решени да променят начина, по който изглежда столицата.

Хора и улици, град като град. Всички сме гледали "Момчето си отива". След 10 години Петър Диков си отива от поста главен архитект на София. Всеки един от двамата претенденти за стола му обещава, че ще преобрази нашата столица. Архитект Влади Калинов ще я направи град на хората, а не на автомобилите. София е неговото родно място, познава го като дланта на ръката си. Именно затова има идеи как да промени и най-затънтеното кътче. Калинов иска сивите сгради да станат зелени. В града ще има оазиси и зелени покриви, паркове, нови пешеходни пространства. Подземни контейнери за смет, обещава още кандидатът за главен архитект. Калинов иска да изгради и временни задържащи резервоари, които пазят от наводнение. Те ще се превръщат във временни езера, които се оттичат по естествен път. Ключов момент в концепцията му са сградите паметници на културата. Ще възроди и минералните извори на София, като

водата ще се използва
за отопление и СПА

туризъм. Да развива градско земеделие и да оформи силуетите на сградите по основните пътни артерии чрез цветови решения се зарича още Влади Калинов. Неговият конкурент архитект Здравко Здравков смята да даде предимство на пешеходния и велотранспорта и да направи така, че общественият да стане по-бърз и удобен. Той обещава да направи мрежа от вътрешни открити зелени площи. Столичани ще се радват още на малки вертикални и хоризонтални градини, а Здравков обещава

да стимулира
частните инвестиции

в тях. Като изключителен професионалист и работохолик си го спомня бившият кмет на Червен бряг Румен Пенков. По време на неговия мандат от 2004 г. до 2007 г. Здравков става главен архитект на Червен бряг. Тогава кандидатът за бъдещ главен архитект на София бил едва 30-годишен. Преди това работил 6 г. в плевенската община по време на кметуването на Найден Зеленогорски - отначало като главен специалист, после като шеф на сектор "Градоустройство". "Твърдя с чиста съвест, че София заслужава да има такъв човек за главен архитект, без да подценявам никого от другите кандидати", сподели още бившият градоначалник Румен Пенков. Определя Здравков като стриктен и точен по отношение на нормативната уредба. "Когато бях кмет и трябваше да взема трудни решения, той неведнъж ме е възпирал от грешна стъпка. Но е голям професионалист и творец. Мисли нестандартно. Много ми помогна в общината. Направи няколко безплатни проекта, даваше идеи за развитието й. Има мащабно мислене", каза още Пенков.

Имал идея да обедини ларгото на Червен бряг, градската градина и площада в един комплекс. Общинският съвет не я гласувал по чисто политически причини. "Други негови проекти обаче моите наследници впоследствие си ги приписаха. Здравков е човек, който държи да бъде непрекъснато в час с тенденциите в архитектурата и поддържа контакти с колеги в чужбина. Колегите му в отдела работеха с удоволствие с него, нямаше грам напрежение. Той има непрекъснат стремеж да се развива, аз много го харесвам", хвали го още бившият градоначалник.

Влади Калинов завършва "Архитектура" в някогашния ВИАС. От 2006 година е директор на общинската дирекция "Контрол по строителството", част от направление "Архитектура и градоустройство", пряко подчинена на главния архитект на София. Бил е също така главен архитект в Банкя, работил е и като проектант на свободна практика. Семеен, има син.

Здравко Здравков е управител на архитектурно бюро "Квадра 04", базирано в Плевен. През 1997 г. завършва висше образование, специалност "Архитектура", в УАСГ, получава награда на КАБ за дипломант на Архитектурния факултет и основава архитектурно бюро "Квадра". Бюрото има съвместни проекти с архитектурни колективи от Австрия и Словения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай