Дон Кихот търси Санчо Панса на плажа

Дон Кихот търси Санчо Панса на плажа | StandartNews.com

Скулптори от цял свят сътвориха приказка от пясък в Бургас

Бургас. Виждали ли сте триметрова Снежанка, заобиколена от нейните двуметрови седем джуджета? Да, те наистина съществуват и вече ви очакват край морето в Бургас. На крачка от тях се извисява чудатият Барон Мюнхаузен, а точно до него е застанала гигантска Червена Шапчица в неизменната компания на вълка. Край тях са още няколко дузини от любимите приказни герои. Невероятната феерия от пясък от днес очаква най-нетърпеливите туристи в парк "Езеро", непосредствено до конната база. Вълшебната приказка ще продължи до края на септември.

Тази година фестивалът строши всички рекорди по красота и мащаби на експозицията. 21 скулптори от цял свят ваяха седмици наред своите герои. Над 4000 тона пясък се превърнаха в гигантска приказка. В нея оживяха 65 любими герои в над 20 композиции. Централно място заема огромна разтворена книга от пясък. Посетителите могат да се докоснат до смешните герои от "Ледена епоха", "Семейство Флинтстоун" или "Аз, проклетникът". Наблизо ги очакват Маша и Мечокът, Астерикс и Обеликс, както и цялата компания от тазгодишния носител на "Оскар" за анимация - "Замръзналото кралство". Тук е дори и смелият Спайдърмен, по-могъщ отвсякога. Сред най-интересните персонажи са Дон Кихот и Санчо Панса. Този път обаче двамата са разделени. "Дон Кихот е изгубил Санчо Панса чак в другия край на фестивала. Търсят се, но им е трудно да се открият, защото приказните герои са ужасно много", обясняват закачката организаторите на феста. Авторите не са забравили Аладин, който се извисява в компанията на своя приятел Добрия Дух и вълшебната лампа. За да бъде всичко както трябва, на брега е изникнал най-величественият и вълшебен замък, който сте виждали някога. Той е висок цели 7 метра, а в подножието му пази огромен дракон.

"Джанго Зе" откриха с "Луди жаби"

На 3 юли бе официално открито седмото издание на популярния пясъчен фестивал, който вече е запазена марка за морския град. Мотото на експозицията е "Приказки от пясък".

Старт на уникалния фест дадоха музикантите от "Джанго Зе". От сцената на Пясъчния град звучаха най-популярните и обичани песни на групата - "Луди жаби", "Карамба Джанго", "Сладолед ╒ 5", "Най-красивата картина", "Твоята усмивка", "Голяма грешка" и много др. И тази година община Бургас спази неписаното правило първият фестивален ден да е безплатен.

Ученици и пенсионери с билет за левче

От петък влизат в сила обичайните такси за посетители. За ученици и пенсионери билетът струва 1 лв. За възрастни цената е 3 лв., а за организирани посещения над 10 души - по 2 лв на човек. Хлапетата до 6-годишна възраст ще гледат гратис пясъчните герои. Безплатен ще бъде входът и за хората с увреждания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай