„Дон Карлос” с голям успех и на античния театър във Филипи

„Дон Карлос” с голям успех и на античния театър във Филипи | StandartNews.com

Филипи. Българската постановка на спектакъла "Дон Карлос" от Джузепе Верди пожъна изключителен успех на древната сцена от 3 век пр. Христа, на античния театър във Филипи, Гърция.

Постановката на „Дон Карлос" от Верди, която вече 25 години се играе без прекъсване на сцената на Софийкста опера, и е гостувала на много световни сцени, включително в Япония, сега беше специално и майсторски сътворена от режисьора Пламен Карталов за условията на античната сцена, информират от прессужбата на Софийска опера. Мястото на действието на спектакъла е на земята на владетеля на древна Македония и древен Филипи, град носещ името на Филип Втори Македонски (бащата на Александър Велики), а операта „Дон Карлос" е във времето на Филип Втори, кралят на Испания.

Впечатлен от солидната културна традиция на Кавала и от атмосферата на древната и свята вековна среда на древния Филипи, известният с вълнуващите си и монументални постановки на открито режисьор Пламен Карталов внимателно и дълго време проучва условията за оперни представления на това място. Убеден в идеята си, настойчиво предлага на кмета на Кавала Константинос Симитцис, в богатата традиционна програма на фестивала събирането на всички велики сценични изкуства, освен на античната драма, също така и на операта и балета. Исторически, те са били винаги заедно във вековното си развитие и творчески синез.

В крайна сметка кметът Симитцис поканва състава на Софийската опера и балет за двете представления на „Дон Карлос" и „Зорба Гъркът", първото като перла в короната на световното отбелязване на честванията от 200 г. на Верди, второто на славния гръцки Маестро Теодоракис, по романа на Казндзакис.

Първите артисти на Софийската опера се справиха отлично с трудната режисьорска партитура, разгърната в големите разстояния на античната арена. Светозар Рангелов в ролята на Филип Втори, Радостина Николаева - Кралица Елизабет, Даниел Дамянов – Дон Карлос, Даниела Дякова – Принцеса Еболи, Петър Бучков – Великият Инквизитор, Димитър Станчев – Монах.

Всички те, заедно с оркестъра, хора и балета на Операта бяха приковали зрителите, които със затаен дъх и вълнение накрая малко след полунощ, дълго аплодираха първото оперно представление в културната история на Филипи. С трудната задача и въпреки големите разстояния между оркестър и певци, отлично се справи младият диригент Светослав Борисов. Диригент на хора е Виолета Димитрова, а концертмайстор - Теодора Христова, информират още от Операта.

Софийската опера и балет е първият оперен театър, който участва на фестивала „Филипи Тасос" и показа европейското си ниво в нова сила и визия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай