Неделя,

$140 млн. за песните на Red Hot Chili Peppers

От: Агенция Стандарт -
324
$140 млн. за песните на Red Hot Chili Peppers
A
A
A

Музикантите от Red Hot Chili Peppers продават правата върху каталога си на лондонската инвестиционна компания "Хипнозис" за около 140 милиона долара, съобщиха "Билборд" и "Ролинг стоун", като се позовават на източници, запознати с преговорите.

Red Hot Chili Peppers притежават едни от най-добре продаваните музикални каталози с хитове като "Californication", "Оther Side", "Under the Bridge", "Scar Tissue". Повечето от песните са създадени от музикантите в групата - Майкъл "Флий" Балзари, Антъни Кийдис, Джон Фрушанте и Чад Смит. Мерк Меркуриадис от "Хипнозис" е купил правата колективно от групата.От 2018 г. Меркуриадис и фондът му масирано изкупуват правата върху хитове и цели каталози на някои от най-значимите композитори, продуценти и изпълнители в музикалната индустрия, сред които са Ричи Самбора, Нийл Йънг, Линдзи Бъкингам.

Творците получават незабавно плащане вместо да очакват бъдещи приходи от правата върху музиката си. Купувачът пък поема риска за приходите и рискува да се опита да насърчи телевизионни канали, видеоигри и реклами да използват музиката.

Продажбата е част от бум на покупки на права за песни, тъй като финансовите пазари все повече се привличат към доходоносните портфейли като клас активи. В много случаи транзакциите са на зашеметяващи цени. Боб Дилън продаде пълния си издателски каталог за 300 милиона долара на Universal Music Publishing Group, докато Стиви Никс от Fleetwood Mac продаде мажоритарен дял в нейния каталог за 100 милиона долара.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com