Да си спомним за Рангел Вълчанов

Гледаме и слушаме великия кинаджия в нов документален филм

Да си спомним за Рангел Вълчанов | StandartNews.com

„Рангел завинаги“ на сценариста и режисьора Коста Биков е документален филм за Рангел Вълчанов. По думите на неговите създатели представлява вълнуваща среща с невероятните истории и герои на великия кинаджия, с неговите сънища и фантазии, среща с невъобразимото му чувство за хумор и самоирония.

Рангел Вълчанов остава един от най-големите майстори в българското кино. Режисьор на близо 20 филма, сценарист на осем, участвал като актьор в няколко филма, както и на театралната сцена. Неговият първи режисьорски филм се нарича „На малкия остров“ (награди от Прага и Мелбърн) и това днес звучи символично. Защото самият Вълчанов си остава един самотен остров на таланта и красивата лудост в българското кино – има десетки отличия и награди, но нерядко остава неразбран. На голям световен успех се радва и антивоенният „Слънцето и сянката“, удостоен с призове от Сан Франциско и Лос Аламос (САЩ), Карлови Вари, Москва, Мелбърн и Кан.

Антиконформисткото, безкомпромисно кино на Рангел дразни комунистическата власт. След като създава силни филми като „Инспекторът и нощта“, „Вълчицата“ и „Езоп“, режисьорът е принуден да отиде да работи в Чехословакия. Шедьовърът на неговия живот е изповедалният „Лачените обувки на незнайния воин“, обагрен с мъдрост и взривове от фантазия филм, с който режисьорът доказва, че е майстор от световна величина. Рангел Вълчанов е избран от своите колеги за филмов режисьор №1 на България през XX век. И тогава реакцията му е: „Изкуство, което печели почести, губи честта си.“

„В „Рангел завинаги“ Вълчанов разказва за киното, за Москва, за Карлови Вари, за Тайната вечеря, за шопите, за сърбите, за монголците, за глухите, за лудите, за книгите и за „нещо като нищо на света”. Един филм за Рангел, представен от самия Рангел. Филм, в който той - с „любов и нежност”, ще ни накара: „ Да си умираме - от смях... и да възкръсваме заедно с него – 24 пъти в секунда!”, казва режисьорът на филма Коста Биков.

Журито на 24-тия София Филм Фест #ЕСЕН, което оценява новото българско документално кино, е в състав: Триша Зиф – режисьор, сценарист и продуцент и продуцент (Мексико-Великобритания), Стефан Ухрик – сценарист, продуцент, фестивален директор и журналист (Чехия-Словакия) и Светослав Драганов – режисьор и продуцент (България). Те ще вземат своето решение и непосредствено преди премиерната прожекция на „Рангел завинаги“ наградата за най-добър български документален филм ще бъде връчена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай