Чудото "Междузвездни войни" продължава

Чудото "Междузвездни войни" продължава | StandartNews.com

Седмата част от сагата предизвика истерия с билети за премиерата в САЩ

В "Силата се пробужда" историята започва 30 години след събитията в "Завръщането на джедаите"

Седмица пред световната премиера на "Междузвездни войни: Силата се пробужда", която е днес, продажбата на билети доведе до истинска истерия сред феновете в САЩ и Великобритания. Сайтове за онлайн покупка блокираха поради голямото търсене. А същевременно и кината в зад океана и на Острова са залети с молби за ценните пропуски. Смята се, че епизодът има шансове да измести "Аватар" като филма, събрал най-много приходи от билети.

Действието в седмата част на сагата се развива 30 години след събитията от "Завръщането на Джедаите". Между Новата Република и Империята продължава войната на изтощение, а ситуацията напомня Втората световна война в Европа с Империята в ролята на нацистка Германия. Много нови герои са придобили джедайски способности, но без Люк Скайуокър (Марк Хамил), който да ги тренира, те не могат да развият пълния си потенциал. Люк се усамотил на далечно място от страх да не бъде преследван от врага. Той е обучил само шепа падуани. Постепенно се превръща в нещо като наследник на Йода. С помощта на Силата той може да контактува с Оби-Уан Кеноби, Куай-Гон Джин и Йода. Люк не умира, не полудява и не се поддава на Тъмната страна. Джон Бойега е в ролята на чувствителен към Силата щурмовак, който дезертира от Империята. Адам Драйвър е обсебен от ситите бивш офицер от републиката с елементи на киборг. Кира, героинята на Дейзи Ридли, е отгледана тайно, за да я пазят както от Империята, така и от предатели в Новата Република. Принцеса Леа (Кари Фишър) е лидер на Новата Република от 30 години. Тя и Хан Соло (Харисън Форд) са женени. Хилядолетният сокол отново е собственост на Хан Соло, който през изминалите 30-ина години е преживял няколко приключения с него със и без присъствието на Леа на борда.

Образът на Макс фон Сюдов е изненада за феновете и ще бъде оценена само от най-страстните сред тях.

В лентата режисирана от Джей Джей Ейбрамс, зрителите ще видят още Питър Мейхю (Чубака), Антъни Даниълс (C-3PO (Си-Трипио) и Кени Бейкър (R2-D2 (Арту Диту), както и новите попълнения в актьорския състав Лупита Нионго, Гуендолин Кристи, Джон Бойега, Оскар Айзък, Анди Съркис и Домнал Глийсън. В сагата участват и Бенисио Дел Торо, Били Лурд. Филмът се разпространява във формат 3D

"Междузвездни войни: Силата се пробужда"*****

Ланс Армстронг с "Победа в кръвта"

Безпрецедентните победи на Ланс Армстронг бяха оспорени, когато през 2012 г. стана ясно че е подчинил кариерата си на най-сложната допинг програма в историята на колоезденето. Документалната драма "Победа в кръвта" е по книгата "Седемте смъртни гряха: Моето преследване на Ланс Армстронг" от Дейвид Уолш. В лентата на Стивън Фриърс и сценариста Джон Ходж ("Трейнспотинг") виждаме Бен Фостър като 7-кратния победител на Тур дьо Франс. Крис О'Дауд е Уолш - журналистът, който години наред се бори да изобличи нарушенията на Армстронг.

В началото на своята кариера Армстронг веднага прави впечатление на световната колоездачна общност. Но всички единодушно смятат, че тъй като не е свикнал с големи надморски височини, е малко вероятно някога да спечели Тур дьо Франс. През 1998 г. обаче Ланс вече е преживял битка с рака на тестисите и е решен да спечели състезанието на всяка цена. Прилагайки фармацевтичен режим, разработен от италианския лекар Микеле Ферари, Армстронг събира отбор колоездачи с на пръв поглед безупречна стратегия за победа и за преминаване на изследванията за допинг. Докато колегите на Армстронг аплодират вдъхновяващите му подвизи, Уолш и в. "Сънди Таймс" го посрещат със страховита враждебност и пораждат спор като отправят срещу него обвиненията, които никой друг не иска да чуе.

Интелигентен подход към тема все още оплетена в противоречия, "Победа в кръвта" е едновременно въодушевяващ и смущаващ филм. Въвлича ни в смайващата сложна психика на един невероятно амбициозен атлет, докато прави анализ на една култура, която ожесточено брани своите герои.

"Победа в кръвта" ****

Миналото ни през погледа на "Виктория"

Дълбоко личният филм на Майя Виткова "Виктория" ни развълнува месеци преди появата си. Лентата бе селектирана за фестивала "Сънданс" и на първо четене предлагаше нов, лишен от идейно-политически обременености поглед към българското комунистическо минало. Малката Виктория се появява на бял свят тъкмо навреме, за да осуети плановете на майка си за емиграция и за да стане горда носителка на титлата "Бебе на десетилетието за 1980". Нежелано и отхвърлено от жената, която би трябвало да има най-силна връзка с него, детето израства като тираничното и глезено отроче на партията и в частност - на държавния глава. Падането на Желязната завеса и смяната на управленския строй слагат край на охолния живот на Виктория и възобновяват надеждите на нейната майка за имагинерното светло бъдеще. Пропастта между двете обаче е твърде дълбока, за да бъде запълнена в рамките на едно детство.

Към качествата на филма, освен операторската работа на Крум Родригес, причисляваме и актьорската игра. Ирмена Чичикова е просто изумителна в пресъздаване на безмълвния бунт и безнадеждността на своята героиня.

"Виктория" е едновременно интимен и епичен филм, а Майя Виткова, ярък талант, използващ драматично завладяващ, визуално изобретателен и пълен с метафори и ирония стил. Като представител на ново поколение режисьори от Източна Европа, Виткова предлага нова, лична гледна точка върху надеждите и мечтите както на своето, така и на поколението на своите родители...", пише Джон Найн, програматор на фестивала "Сънданс".

"Виктория"****

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай