Читалище намери и портрета на Априлов

Читалище намери и портрета на Априлов | StandartNews.com

Габрово. Габровско читалище откри портрети на Левски и Васил Априлов на над 100 г. Всички те са създадени от Христо Г. Данов по времето, когато печатницата му още се е помещавала в чужбина.

Предполага се, че литографиите са правени по снимките на революционера и възрожденеца. Те са дарени на читалището в Нова махала, което се е помещавало в една сграда с училището, от потомствения ножар Донко Ковачев. Изображението, както и намерените преди това портрети на Левски и Хаджи Димитър ще бъдат реставрирани и копия от тях ще бъдат дарени на училищата, които носят техните имена. Децата от 180 школа, чийто патрон е Левски, вече получиха снимките на патрона си. Този портрет, в който на Апостола дори били дорисувани мустаци в унисон с модата на онези години, е открит на тавана на основно училище в село Ковачево, Пазарджишко. Намерил го директорът на училището Трифон Богданов. Портретът е отпечатан в първите години след Освобождението на България от Христо Г. Данов във Виена. Данов е отпечатал също литография с образите на св. св. Кирил и Методий. Той е създал и поредица от портрети на Иларион Макариополски, Петко Славейков, Г. С. Раковски, Любен Каравелов, Константин Миладинов, Васил Априлов, Христо Ботев, Хаджи Димитър. "Просвета" призова ученици и учители да съберат тази разпръсната колекция, за да й подари нов живот.

До момента изображението на Васил Априлов е най-слабо запазеното от всички открити. То ще бъде ръчно реставрирано с японска хартия, но няма да може да бъде изложено в постоянна експозиция, тъй като е пострадало доста от намесата на времето. Реставраторът Мария Велева препоръча на читалището да окачи публично копието от портрета, а самия него да вади само по време на тържествени мероприятия и чествания, свързани с Васил Априлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай