Аня чурулика на немски, Васил Банов свири на цигулка

Само звезди печелят червени точки в новата романтична комедия на Ивайло Пенчев "Чичо Коледа"

Аня чурулика на немски, Васил Банов свири на цигулка | StandartNews.com

Ивайло Караньотов – съпругът на Аня Пенчева, не успя до край да се наслади на вечния секс символ и напусна премиерата на филма „Чичо Коледа“ преди финалните овации. Оказа се, че бизнесменът е трябвало да натисне газта към къщи заради проблем с домашната аларма. Той и Аня бяха в зала едно на НДК в компанията на известната поетеса Мирела Иванова, драматург в Народния театър, и нейния мъж, академикът и прочут писател Владимир Зарев, но Караньотов не чу  развълнуваните думи на жена си към аплодиращата публика, когато режисьорът на романтичната комедия Ивайло Пенчев представи многобройния си екип.

Аня излезе на сцената като същинска холивудска звезда в страхотен костюм от актуалната колекция Just Cavalli, но не по-малко впечатляваща беше тя във филма като баронеса Фредерика, която чурулика през цялото време на немски и се обръща към Стефан Денолюбов с „Мой малки ангеле“. Пенчева не за първи път ползва пред камерите езика на Гьоте – тя реди реплики с подходящо произношение още от началото на бляскавата си кариера: както в екшъна „Тайфуни с нежни имена“, така и в руски мега продукции. Аня е и фамилно „обременена“ по темата – Ивайло Караньотов е възпитаник на немската гимназия, а майка му, свекървата на Аня – великата актриса Славка Славова, е родена в Берлин.             

„Чичо Коледа“ наистина доказва, че наградите от фестивалите във Варна никак не са случайни. Историята е за дете от социален дом, което мечтае да има семейство. Появява се мъж, облечен като Дядо Коледа, който страда от временна амнезия.  Таксиметров шофьор, майстор на импровизираната лъжа, пък се запознава с момиче, готово на всичко, за да проходи отново след катастрофа. Случайността среща Чичо Коледа и момчето с красивата сервитьорка Милена, с улични музиканти – комарджия, пияница и своенравен старец, с президента и премиера.

Малкият Ален Ангелов – синът на Деян Ангелов от Народния театър, се справя чудесно в компанията на звездите, между които са Филип Аврамов, Милена Аврамова, Симона Халачева. Малин Кръстев е страхотен като хулигана, преобразен от любовта. Васил Банов се справя с цигулката, след като седмици наред се упражнява как трябва да се държи инструмента. Стефан Денолюбов го играе маестро на контрабаса, а Свежен Младенов – на саксофона. Сред истинските музиканти пред камерите са Иван Лечев и колегите му от „Акага“.  Меглена Караламбова е очарователна като изперкалата любовница на датския принц. В лавината от комични ситуации всеки от героите търси това, за което жадува най-много – семейство, идентичност, прошка, любов, съчувствие, приятелство.

Сценарият на Божан Петров, Весел Цанков и Ивайло Пенчев стреля в десятката – закачките и препратките са само злободневни. За чест на триото – Божан Петров ще чуе ръкоплясканията на небето, трябва да се каже, че диалогът в „Чичо Коледа“ е от най-добрите напоследък в БГ киното, където щедро се леят безсмислици. Актьорите демонстрират перфектното си чувство за тъмен балкански хумор.

„Към темата ни насочи дъщерята на Божан – Катето. Тя видяла репортаж за американско семейство, което осиновява две дечица и по неизвестни причини ги изоставят и изчезват. Това е единственото действително като линия, от която тръгваме във филма. Останалото е плод на нашето въображение. Сюжетът е леко абсурден, но всичко онова, което се случва, е напълно реално. Движим се между комичното и трагичното, дори романтичното. Всичко завършва с хепи енд“, коментира Ивайло Пенчев пред БНР.  Той по традиция работи с повечето от звездите в „Чичо Коледа“, но персонажите им тук са много много различни, което за тях също е голямо предизвикателство.

 „Кинопроизводството стана доста по-скъпо в периода на пандемията. В София наистина ни беше сложно - филмът е коледен, а тук рядко пада сняг. Но коледна история без сняг не може - и това оскъпи процеса. Опитвам се героите в моите филми да бъдат идентични с хората – зрителите да се познаят и с усмивка да погледнат към проблемите и да си кажат: „Животът е прекрасен, трябва да го живеем по най-добрия начин“, коментира още Ивайло Пенчев.  "Чичо Коледа" вече е по кината.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай