Четири изложби на открито съживяват Западен парк

Събитията са част от програмата на Фестивала за изкуство в публично пространство „Западен парк"

Четири изложби на открито съживяват Западен парк | StandartNews.com

София. Изкуството може да се случва необезпокоявано навсякъде, а съвместното участие на артисти и публика може да вдъхне нов живот на мястото, където то се ражда. Това е една от целите на Фестивала за изкуство в публичното пространство „Западен парк", организиран от Асоциация „Информбюро" и Столична община, чието трето издание ще се проведе от 19 до 21 септември в Западен парк и района.

„За мястото и хората" – под това мото са обединени всички 12 събития в програмата на фестивала. То е подчертано особено ясно при изложбените проекти „Убежища", „12 месеца в парка", „Шах" и „Хексагон".

Защо пчелите са толкова важни и защо, ако те изчезнат, ще изчезнат и хората? Отговорите на тези въпроси ще бъдат дадени от „Хексагон" - изключително вдъхновяващ и интересен проект на Творческо сдружение за каузи и кампании „ЩИПКА". Изхождайки от формата на клетката в кошера - хексагон, и с призива „Да спасим пчелите!" сдружението ще представи студентска изложба, инсталация, различни работилници, сред които и такава за правене на свещи, детски игри и прожекция на документален филм. Доказателството, че изкуството и важните обществени каузи могат да вървят ръка за ръка, ще намерите в Западен парк при бившия Лунапарк на 19, 20 и 21 септември.

Все по-актуален ще става и въпросът, който третира проектът „Убежища", дело на студенти от специалност „Текстил – изкуство и дизайн" към Националната художествена академия с куратор проф. Анна Бояджиева и ръководител Мила Стоева. При нарастващото отчуждение между хората, участниците ще потърсят удобно и сигурно скривалище от външния свят. Там, посредством текстилни материали и техники, те ще изградят едно лично убежище. Къде ще открият своето място в Западен парк и как ще изглежда то – ще стане ясно между 19 и 21 септември в Западен парк при бившия Лунапарк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай