Четем книга за Вазов от родната му племенница

FULLCONTACT | BOOKS AND PUBLISHING пускат “Иван Вазов и неговите близки” в чест на 170 години от рождението на патриарха на бг литературата

Четем книга за Вазов от родната му племенница | StandartNews.com

На 9 юли, точно в деня, в който се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов, издателство FULLCONTACT | BOOKS AND PUBLISHING издава книгата “Иван Вазов и неговите близки”. Автор е Вера Вазова – дъщеря на генерал Георги Вазов и племенница на народния поет.

Книгата се разпространява само онлайн и може да бъде закупена от уебсайта www.books.fullcontact.bg, както и във Facebook на адрес fb.com/ivanvazovfamily. При поръчка до 9 юли доставката е безплатна за цялата страна.

Счаст от приходите от книгата FULLCONTACT ще изработи и постави паметна плоча на Вера Вазова на входа на дома ѝ на ул. Георги С. Раковски в София.

“Иван Вазов и неговите близки” е книга, която може да бъде описана само с една дума, съдържаща се още в заглавието. Тя е близка. Тя е позитивна. Написана, за да разказва истории и да запазва родовата памет. Пресъздаваща епоха. Чете се бързо и искаш непременно да препрочетеш някои пасажи отново и отново. Книгата е както за всички, така и много лична. Защото е плод на ярките и картинни спомени на Вера Вазова – дъщеря на ген. Георги Вазов и племенница на Иван Вазов.

Тя умее да разказва увлекателно, проследявайки Вазовия род до дълбоките му корени. Вера Вазова се обръща към записките на баща си и на другия именит генерал в рода – Владимир Вазов, за да нарисува по-пълноценно картината на стария Сопот, да свърже нишките в разказите на Ана Минчова (баба на генаралите и народния поет) за фамилията.

Вера Вазова, освен добър разказвач, е и музикален педагог. Това навярно дава отговор на въпроса защо книгата е толкова подредена и звучаща без нито един грешен тон. “Иван Вазов и неговите близки” хармонично пренася читателя от Сопот в София, от времето на османското владичество до годините след Освобождението.

Книгата е различен поглед към личността на Иван Вазов и целия род. Защото Вера Вазова разказва не за народния поет, а за чичо си Иван. Гордите генерали за нея са татко и чичо. Елисавета Консулова-Вазова е не просто първата българска художничка, направила самостоятелна изложба. Тя е чинка Ветка, за която Вера Вазова говори с много любов.

За Иван Вазов и многобройната фамилия са изписани хиляди страници през годините. Творчеството на поета е обект на цели трудове. Военното дело на генералите Георги и Владимир е анализирано многократно. Няма представител на Вазовия род, който да не е оставил ярка следа в обществения живот и да не е писано за това.

Но тази книга е различна, защото е безценно да научиш от първа ръка какво е усещането да играеш “Ревизор” като дете вкъщи, а Иван Вазов да е сред публиката. Или да рецитираш пред него и проф. Иван Шишманов, докато сълзите ти бликват от вълнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай