"Чернобил" прибра 7 награди БАФТА

Телевизионните отличия се раздадоха виртуално заради пандемията

"Чернобил" прибра 7 награди БАФТА | StandartNews.com

Хитът на HBO "Чернобил" спечели седем приза на Британската академия за кино и телевизия (БАФТА), съобщиха от ТАСС. Церемонията по раздаването на наградите за телевизионно майсторство се проведе онлайн, като се излъчи в канала на БАФТА в Youtube и в профилите й в социалните медии. Сериалът бе номиниран в 14 категории. От академията бе отличен режисьорът Йохан Ренк от Швеция, исландската композиторка и носителка на "Оскар" Хилдур Гуднадотир, създала оригиналната музика за сериала, художничката на костюмите Одил Дикс-Миро, Великобритания. Другите награди бяха за операторска работа и осветление, за сценография и за звук и монтаж.

Сериалът е номиниран и в още три категории за телевизионните награди, които ще бъдат обявени на 31 юли. Актьорът Джаред Харис, който изпълнява ролята на акад. Валерий Легасов, е номиниран за най-добъра главна роля, а Стелан Скарсгард е с номинация за второстепенна роля за образа на Борис Щербин. "Чернобил" се бори и за наградата за най-добър минисериал. Сред другите отличени на церемонията бяха сериалите "Тъмните му материи" и "Остри козирки". Тази година наградите за телевизия на БАФТА са разделени на две и лауреатите се обявяват в различни дни. 

През февруари БАФТА обикновено обявява кино отличията, които традиционно предизвикват най-голям интерес в световен мащаб и се смятат за британски еквивалент на "Оскар". Заради пандемията през 2021-а призовете ще бъдат обявени през април. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай