Чапа вае образа на Худяков

Чапа вае образа на Худяков  | StandartNews.com

През есента у нас ще има концерти на именитите певци, покорили половината свят
Шефът на световноизвестния виенски казашки хор ще позира на големия скулптор

Петя Худаков, постоянният художествен ръководител на световноизвестния виенски хор Bolschoi Don Kosaken, пристигна в София по лични и творчески дела в навечерието на Трети март. Прочутият балетист, хореограф и певец се срещна с Георги Чапкънов и уточни с маестрото времето за бъдещите сеанси, на които ще му позира за бронзов портрет. Пьотър Александрович доведе и част от солистите си, както и група почитатели на неговото изкуство от Швейцария.

По всичко личи, че скоро у нас ще има гастрол на култовата трупа. Худаков отдаде дължимото на светския график в столицата. В компанията на предпразничните, празничните и следпразничните трапези бяха Иван Тенев, директорът на Музикалния Марио Николов, диригентът на "казаците" Иван Шалиев, басът Емил Димитров, графичният дизайнер Пламен Джерманов със съпругата си Ева - сестра на покойния командор на рицарите ротисьори и ексцентричен милионер Августин Пейчинов, спецът в нефтената индустрия Чавдар Цонев, който живее в Швейцария...

Историята на Худяков е готов сценарий за филм. През шейсетте години на миналия век той е бил най-младият член в трупата на столичната оперета и личен ученик на професор Фео Мустакова. Продължава образованието си в курса по експериментален танц в прославения санктпетербургски Мариински театър. Там той работи с великите Галина Уланова, Мая Плисецкая и Рудолф Нуреев. През 1965 г. го канят във Виена. В Рамунд театър партнира на феноменалната Марика Рьок. Ръководеният от него хор Bolschoi Don Kosaken представя църковни и народни руски и славянски песни, но в класическо изпълнение на над 60 академични певци от елитни европейски театри. 15 от тях са българи. Между солистите са Любомир Дяковски и Константин Янков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай