Бунтарката "Антигона" открива "Аполония"

Бунтарката "Антигона" открива "Аполония" | StandartNews.com

"Нашият спектакъл е за истинските, сакрални основания на протестиращия човек, човека, който казва "Не" на разбиращото се от само себе си "Да" и го отстоява с цената на живота си. Новата "Антигона" има бунтарско, на моменти дори гаменско излъчване. Тя се противопоставя срещу властта и държавата - актуална тема днес. Мисля, че го дължим на младите, склонни към протестиране българи." Така Иван Добчев обяснява посланията на новата си постановка по пиесата на Жан Ануи. Режисьорът намира начин да говори за днешния ден чрез мита за Антигона.

Актрисата Каталин Старейшинска, избрана между 65 кандидатки заради хулиганското си излъчване, влиза в ролята на бунтарката срещу статуквото. В ролята на нейния противник цар Креон е Ириней Константинов. В представлението участват и Силвия Петкова, Асен Мутафчиев, Невена Калудова и Николай Върбанов. Визията на постановката ще се допълва с инсталация на Станислав Памукчиев, която уж пренася в древна Тива, но много от елементите й водят към днешно време.

Спектакълът "Антигона" е поредната продукция, реализирана от фондация "Аполония". Представлението вдига завеса на 29 и 30 август в Созопол в рамките на 30-ото издание на форума. През октомври пък ще влезе в афиша на театър "София". Очаква се сред гостите на премиерата да бъде Коломб Ануи д'Аркур - дъщеря на големия френски драматург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай