Брюксел отличи актьора Михаил Мутафов

Михаил Мутафов като Манол във филма "Чест"

Брюксел отличи актьора Михаил Мутафов | StandartNews.com

Брюксел. Михаил Мутафов отново получи признание за таланта си, при това в чужбина. Един от най-характерните актьори от трупата на Варненския драматичен театър спечели наградата за главна мъжка роля в 16-ото издание на Фестивала за късометражно кино в Брюксел. Отличието му бе присъдено от международно жури за ролята на Манол във филма "Чест" на режисьора Павел Веснаков.

"Много се зарадвахме, защото Мишо Мутафов даде много от себе си за този филм и за мен беше и чест, и удоволствие да работя с него", коментира Веснаков, чиято творба изследва огромната пропаст между поколенията в България и тяхното общуване, обременено от очаквания и премълчавания, обречено на недоизказаност. Разказът е фокусиран върху пенсионирания генерал с консервативна ценностна система Манол и деня, когато променящият се свят нахлува в неговата собствена кухня.

За образа на Манол Мутафов е номиниран и за най-добра главна мъжка роля от Българската филмова академия 2014. Неговите партньорки в "Чест" - Ани Бакалова и Светлана Янчева, също са получили номинация от Академията - съответно за главна и поддържаща роля. Отличието в Брюксел е десетата международна награда за "Чест". По-рано тази година лентата спечели Grand Prix и номинация за Европейските филмови награди в 36-ото издание на най-престижния фестивал в света за късометражно кино в Клермон Феран, Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай