Божидар Марков: Актьорите флиртуват с фотографа

Велко Кънев излезе на сцената в Стара Загора   директно с калните ботуши от риболова

Божидар Марков: Актьорите флиртуват  с фотографа | StandartNews.com

Божидар Марков вдясно, заедно с министъра на културата Кръстьо Кръстев и шефа на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев на откриването на фотоизложбата, която ще продължи в МК до 19 март.
Фото:Личен архив на Б. Марков
 

По време на воден режим снимах Стефан Данаилов във ваната у тях как се сапунисваше с една гъба. С негово разрешение влиятелен всекидневник всяка събота пускаше фотографията му оттам с надписа "Честита баня, софиянци!", казва човекът, запаметил на лента и видео всички спектакли на Народен театър "Иван Вазов" от 2004 г. насам БожидарМарков

 

  • Велко Кънев излезе на сцената в Стара Загора директно с калните ботуши от риболова  

- Божидаре, познаваме се от години, работили сме в екип и по тази причина предлагам да си говорим на "ти". Защо подреди в галерия "Средец" на Министерство на културата своите "Артистични спомени", която любителите на Мелпомена могат да видят до 19 март?

- Емоцията е в мен от много години. Не исках нито един от кадрите да се загуби във времето. Желанието ми е да покажа ретроспекция на фотографии на хора, които са ми близки. Представям знакови за Народния театър актьори и спектакли - стожери на българската култура. Виждам, че доста от младите артисти не познават големи имена. Когато например им говориш за "Пигмалион" от Бърнард Шоу, те не знаят за какво и за кого става въпрос, а са завършили НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".  Затова реших да изложа част от моите професионални архиви.

- Всяка една от снимките има своя история. Но, разкажи за нелепите си  - и тъжни, и смешни истории - свързани със Стефан Данаилов.

- С 90 процента от актьорите в театъра сме близки приятели, имаме си доверие. Ако те не ме бяха допуснали близо до себе си, тези великолепни кадри нямаше как да се получат. С Ламбо (б. ред. Стефан Данаилов) имам няколко интересни случки. Веднъж трябваше да снимаме с него репетиция на предстоящо представление. Обаче той дойде при мен и ми каза: "Божо, качвай се при мен във фиатчето, отиваме на зъболекар". Влязох в кабинета и снимах как му правят пломба. Оттам казва: "Сега отиваме у нас да се преоблека, че довечера имам представление". Отиваме ние в дома му и той установява, че са пуснали водата. Тогава имахме режим. Естествено, той каза, че ще влезе в банята да се изкъпе. Влязох с него и го снимах във ваната с пяната. 

После с негово разрешение голям столичен всекидневник всяка събота на последната си страница пускаше голяма снимка на Ламбо във ваната с гъба в ръка и пишеше: "Честита баня, софиянци!". 

Друг случай: след години снимах честването на неговата 65 годишнина. Той поиска снимки за друг вестник и аз му направих цял диск с 400 - 500 кадъра. Дал диска и един мой колега си свалил фотографиите за лична употреба. В един момент, когато тръгна "Биг Брадър" с Ирен Кривошиева и сина им Владимир, от Нова телевизия пуснали обява за снимки на Стефан Данаилов и колегата дава една от моите като твърди, че е негова авторска. Правят портрета му голям, в предаването се изливат куп глупости по негов адрес, а той през това време снима филм в Италия. Обади ми се в един момент и каза: "Ти ме предаде, Божо!". Опитах се да обясня, че не съм аз, но не... Когато се прибра в България двама наети от него адвокати пишат до телевизията, че ще я съдят. Това обаче е външно предаване и те завеждат дело срещу продуцентите. Аз предадох файловете на снимките ми и беше установено, че са мои. Стефан ги осъди, накара ме и мен да направя същото с колегата за лъжеавторство. Не го направих. Било каквото било. 

- За съжаление, на около половината от художествените ти снимки виждам  мъртъвци. Разкажи, моля те и спомен с Велко Кънев.

- Веднъж пътувахме с "Призраци в Неапол" от Едуардо де Филипо.  Преди представлението пристигаме ние в Стара Загора и той ни каза да се подготвяме, но ще отиде за риба за няколко часа.  Става вече 18.45 ч. , тоест, 15 минути преди представлението и него го няма. Всички сме на нокти, нямаше тогава мобилни телефони. Спектакълът започна, щяха да му мислят артистите как да спасяват положението. Изведнъж той се появи с калните гумени ботуши, нямаше време да се проеблече, остави въдичките и така излезе на сцената. А аз трябва да снимам. Прави ми той знаци, само че не го запечатах на лента. Как да го пратя до София с нетеатрален костюм?  Обаче беше инфартно положението.  Когато си близо до актьорите, ти виждаш че те са много широко скроени. 

- Но са и капризни...

- Особено актрисите...Съвсем скоро известна наша актриса спряла предпремиерното представление, на което обикновено се правят снимки за програмата и казала:"Този фотограф няма да ме снима. Искам да дойде Божо!". Така и стана. Колегите фотографи трябва да знаят, че има специфични актриси, за които се изискват специални грижи. Не може така джаста, праста.

- Фотографската професия най-после се радва на уважение и в България. Какво е нужно, за да направиш добър кадър от дадена пиеса?

- Трябва да си на репетициите от самото начало - на маса, на сцена, с костюми или без. За да знаеш какво се случва. В един момент актьорите започват да флиртуват с фотографа, защото са спокойни и знаят какво ги очаква. Виж как греят очите им! Виж! 

- Какво би казал на младите си колеги?

- Да бъдат постоянни фотографите, да чувстват работата със сърцето си.  На актьорите желая здраве и много усмивки. Много пъти съм се чудил как имат по четири тома текст в главите си и всяка вечер вадят част от него, защото играят в различни спектакли. Шапка им свалям!


 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай