Близнаците от Народния в US хит

Близнаците от Народния в US хит | StandartNews.com

Очарователните и талантливи Деян и Дарин Ангелови се класираха за една от най-хитовите американски пиеси на всички времена - "Дългият път на деня към нощта" на великия драматург Юджийн О'Нийл. Премиерата в Народния се случи в понеделник вечер на сцената на четвъртия етаж. Близнаците играят синовете на отчаяната наркоманка, в чиято кожа влиза Бойка Велкова, и изумителният скъперник на долари и чувства - Стоян Алексиев. Като момичето за всичко в къщата под прожекторите се редуват Теодора Кулева - внучката на Тодор Колев, и Ева - дъщерята на Енчо Данаилов.

Юджин О'Нийл, който получава един път "Нобел" и четири пъти "Пулицър", е истински съперник на авторите, подписали най-значимите древногръцки трагедии. Повечето от творбите му преливат от епизоди от неговата биография.
Така е и в "Дългият път на деня към нощта". Майката е самотна и опустошена от дрогата жена, уплашена от света, с който не може да се справи. Бащата - бивш актьор и алкохолик - не успява да преживее края на кариерата си. По-големият брат се опитва да наследи не само професията на родителя си, но и неговата страст към твърдото гориво. По-малкият е болен от туберкулоза и очаква смъртта си. Четиримата се разкъсват между тайни, любови и омрази. Режисьорът Владлен Александров казва: "Тази пиеса е за разпадащия се човек, за умирането, за вината и прошката. За изгубения път. За болната душа и за нейното спасение. Истинска поема на безнадеждността, сътворена в ритъма на болката. За мъглата и тревожните корабни камбани на наближаващите катастрофи, за изкривените пръсти; за театъра, за неистовия копнеж за любов, за слънцето и за деня, но и за луната и за нощта, за лунната пътека на нашето минало".

Юджин О'Нийл от самото начало на "възрастния" си живот показва, че няма да порасне. Напуска "Принстън" и работи като моряк, актьор, репортер, златотърсач. Пропива се и на 24 се разболява от туберкулоза. Прави опит за самоубийство. В този период решава да се посвети изцяло на писането. Първата му публикувана пиеса е "Отвъд хоризонта" (1920), която получава "Пулицър". До края на живота си през 1953-а написва 45 произведения, между които "Злато", "Любов под брястовете", "Електра в черно", "Луна за несретници", "Явява се разносвачът на лед", "Дългият път на деня към нощта". Жени се три пъти, има три деца. Дъщеря му Уна се омъжва за 36-години по-възрастния от нея Чарли Чаплин, което автоматично превръща големия кинаджия във враг номер едно на драматурга. Юджийн 10 години се бори със синдрома на Паркинсон. Отива си на 65. Последните му думи са: "Знаех си, че ще умра в хотел".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай