Вторник,

Българският културен институт в Рим влиза ударно в есента

От: Агенция Стандарт -
522
Българският културен институт в Рим влиза ударно в есента
A
A
A

Българският културен институт в Рим влиза ударно в есента. Продължавайки мисията си да подкрепя родните таланти не само в обучението им, но и в професионалното им развитие, екипът, начело с Жана Яковлева, организира поредица музикални събития, които ще дадат възможност на специализантите да се изявят на различни сцени в Италия, втората любима родина на великия бас Борис Христов, създател и вдъхновител на Академията, която носи неговото име.

Въпреки продължаващите ограничения, породени от пандемията, нейните възпитаници във Вечния град продължават да се усъвършенстват във великата класика. Някои от най-успешните оперни таланти на България, между които Орлин Анастасов, Бойко Цветанов, Дарина Такова, Александрина Пендачанска и Мариана Пенчева обучават младите надежди от бастиона на белкантото.

„Идеята за турнето се роди от необходимостта да се запази днес - повече от всякога, духа на изкуството и да му се даде възможност да се завърне в оперните театри, останали затворени за дълго по време на пандемията. Продължаваме мечтата на нашия легендарен бас да създаде артистична общност, съставена от талантливи млади хора, които да се посветят във великата музикална традиция. Концертите на младите студенти от Академията включват обичани арии и дуети от вечния репертоар с произведения на Верди, Пучини и други италиански композитори, акомпанирани от маестро Илия Лозанов. Публиката ще стане свидетел на творческото израстване на младите певци, които се намират в началото на своята кариера“, коментира Жана Яковлева.

Първият от концертите, на 16 септември от 20 часа в Българския културен институт-Академия „Борис Христов“, ще отбележи края на майсторския клас на Роберто Скандюци, смятан от критиката за най-дълбокия бас на света в момента. Пазейки топли чувства за работата си с Гена Димитрова и Никола Гюзелев, Скандюци приема поканата да предаде ценен опит на младите български таланти. Маестрото е постоянен гост на най-големите театри в Европа и Америка.

Вторият спектакъл е на 18 септември в Кастело ди Буджано - живописния кът от Тоскана, който дълги години приютява Борис Христов. В негова памет наскоро бе реновирано любимото му пиано, чиито прекрасен звук ще акомпанира артистите. На 20 септември в общинския театър в Белуно - красивия град, известен по целия свят като „Портата към Доломитите“, ще се случи третият концерт от класическия маратон, организиран от Българския културен институт в Рим.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички