БГ звезди в Кан

БГ звезди в Кан | StandartNews.com

Камен Калев и Вилма Карталска ще защитават честта на родните кинаджии в програми извън конкурса на международния фестивал

Едно от най-вълнуващите събития в света на киното започва довечера. Филмовият фестивал в Кан събира за 67-и път майстори на седмото изкуство. На френската Ривиера за 12 дни някои от най-добрите режисьори ще представят новите си отдавна чакани творби. Критиците ще са с отворени сетива за нови, оригинални и обещаващи имена.
За разлика от миналата година, когато се представихме само с щанд на пазара за филми, сега честта на БГ кинаджиите ще защитават Камен Калев и Вилма Карталска. Калев е вече добре познат на организаторите. Той ще влезе в Двореца на киното на крайморския булевард "Кроазет" за четвърти път - след "Върнете заека", "Лошият заек", "Източни пиеси" (в официалната програма) и "Островът". Сега Камен е част от интернационалния проект "Мостовете на Сараево", който е вън от състезателната програма в секцията "Специални прожекции". Филмът се състои от 12 късометражни истории на 12 доказани режисьори от Европа. Сред тях са Жан Люк Годар, Сергей Лозница, Кристи Пую, Урсула Майер и други. Копродукцията на Франция, Португалия, Босна, Швейцария и Германия представя различни погледи към Сараево и началото на Първата световна война през 1914 г. Акцията е по идея на Жан Мишел Фродон, главния редактор на френското тематично списание "Кайе дьо синема" и кинофестивала в Сараево. "Скъпа моя нощ" на Калев пресъздава убийството на австрийския престолонаследник Франц Фердинанд, изигран от Самуел Финци. Гергана Плетньова пък е София Хохенберг, неговата съпруга.

Лентата с Милица Гладнишка Janne of love е селектирана в програмата "Ъгълът на късометражното кино". Историята е за българка, която се влюбва във финландец и се омъжва за него. Двамата се местят в северната страна, но щастието им е застрашено от предразсъдъци и културни различия. На Милица партнира Юха Хипи.

"Принцесата на Монако" ще открие фестивала довечера. Никол Кидман, която влиза в кожата на Грейс Кели, пристига за премиерата. Режисьорът Оливър Деън донесе "Оскар" на Марион Котияр през 2007-а за ролята й на Едит Пиаф в "Животът в розово".

Конкурсната програма е повече от интересна. Две години след "Космополис" Дейвид Кроненбърг и Робърт Патинсън ще се завърнат на Ривиерата, за да представят новия си общ филм Maps To The Stars. В черната сатира за холивудския начин на живот се впускат Джулиан Мур, Джон Кюсак и младата Миа Васиковска, която трупа все повече добри проекти във филмографията.

Турският режисьор Нури Билге Джейлан, който спечели "Златна палма" с "Имало едно време в Анадола" през 2011-а, а с "Три маймуни" стана най-добър режисьор през 2008-а, идва със "Зимен сън". Централният персонаж е собственик на хотел, бивш актьор, който зарязва младата си съпруга и сина си в навечерието на зимата.

Мерил Стрийп също ще стъпи на червения килим в Кан, при това в специална компания - Хилъри Суонк и Томи Лий Джоунс, който е и режисьор на уестърна The Homesman. Неговите филми като че ли се гледат повече в Европа, отколкото в родните му Щати. Дебютът му през 2005-а с The Three Burials Of Melquiades Estrada спечели наградите в Кан за сценарий и най-добър актьор.

Режисьорът на номинираните за оскари "Капоти" и "Кешбол" Бенет Милър също ще е в Кан - с третия си пълнометражен проект, наречен Foxcatcher. Може би именно той е най-чаканият в програмата. За да го заснеме, Милър се отказва от касоразбивача "Игрите на глада". Историята е за Джон Дюпон, американския бизнесмен, който през 1996 г. убива олимпийския златен медалист по борба и негов дългогодишен приятел Дейвид Шулц, смятайки, че той е част от конспирация, целяща смъртта му. Стив Карел е неузнаваем в ролята на богаташа, партнират му Чанинг Тейтъм, Ванеса Редгрейв и Сиена Милър. Големият въпрос е дали някъде из сценария се мярка личността на Валентин Йорданов, който е в обкръжението на Дюпон.

Райън Гослинг пък ще покаже режисьорския си дебют, фантастичния Lost River, в който Кристина Хендрикс е самотна майка на момче, което открива таен път към подводен град.

Единствената жена, носителка на "Златна палма" Джейн Кемпиън за "Пианото", е шеф на журито. В избора ще й помагат София Копола, Уилям Дефо и Гаел Гарсия Бернал от Мексико, който спечели световна слава с "Престъплението на отец Амаро". В журито са още френската дива Карол Буке, корейската й колежка До-Йон Джеон, иранката Лейла Хатами, китайският режисьор Дзя Джанкъ.

На фасадата на ултратузарския хотел "Карлтън" пък са пуснати трансперанти с лицата на юнаците на "Непобедимите 3".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай