БГ нашествие в Лондон

Великата Тататяна Лолова в "Дуенде" на Театър "199"

БГ нашествие в Лондон | StandartNews.com

Третото издание на феста представя родни звезди от различни жанрове 

Татяна Лолова, Меглена Караламбова и Тони Димитрова са сред големите дами в афиша

Истинско нашествие на родни звезди се случва в Лондон. Там стартира третото издание на фестивала на българската култура. За два месеца британската столица ще аплодира осем симфонични и камерни концерта - от които четири с джаз и фолклор, три изложби, пет кинопрожекции, четири представления. Публиката се събира в някои от най-известните зали - Кадоган хол, Клапам гранд и други. В музикалната програма блестят Теодосий Спасов с Кралския филхармоничен оркестър, диригентът на Софийската филхармония Мартин Пантелеев, сопраното Мария Ватралова-Станкова. Зрителите ще гледат "Съдилището" на Стефан Командарев, "Отчуждение" на Милко Лазаров, "Жената от Фара" на Ана Стефанова, "Буферна зона" на Георги Дюлгеров.

Татяна Лолова акостира на Острова в компанията на Георги Тошев - дуетът представя документалния си филм "Портрет на една дама".

Специалната изненада е изложбата "Авторът и неговата муза" на талантливия Светослав Димитров-Славето, съпруга на великата актриса.

Познавачите ще ръкопляскат на Тони Димитрова като Едит Пиаф в спектакъла на бургаската трупа, на голямата Меглена Караламбова в нейния моноспектакъл "Кики Ван Бетовен", на английската група A Spell In Time с "Български митове и легенди", на Поли Генова в "Някои го могат, други не" на централния куклен театър.

"Обичайните заподозрени" - Стефан Вълдобрев, Иван Лечев, Стоян Янкулов, Веселин Веселинов-Еко и Мирослав Иванов излизат само с хитове.

Калин Вельов, "Тумбаито" и джаз тромпетистът Мишо Йосифов също са сред артистите.
Стогодишнината на Борис Христов ще бъде отбелязана с филма на професор Магдалена Манолова "Молитвата на Борис Христов".

Прочутият лондонски български хор и Десислава Стефанова разкриват магията на фолклора ни, изпълнявайки традиционни песни и приказки, преведени на английски език.
Ценителите на изящните изкуства ще бъдат очаровани от творби на Дечко Узунов и Георги Чапкънов, от фотографии на покорилата Америка и Канада Ели Йонова, от експозицията Plakatkombinat. Фестивалът ще бъде закрит на 17 декември с "Вечер на България" - с етно джаза на Теодосий Спасов с аудио-визуалното шоу на проект Балканsky, Деси Добрева и специалното участие на Бойка Велкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай