БГ куратор представя изложба на шейх от Бахрейн в Баку

Стефан Стоянов и Рашид Ал Халифа гастролират в арт център „Гайдар Алиев“

БГ куратор представя изложба на шейх от Бахрейн в Баку | StandartNews.com

Стефан Стоянов, шейх Рашид Ал Халифа и директорът на центъра "Гайдар Алиев" Анар Алекперов откриват изложбата 

Международен арт дует гастролира в уникалната сграда за култура в Баку – центъра „Гайдар Алиев“. В архитектурното чудо на легендарната Заха Хадид кураторът Стефан Стоянов, който работи в Европа, САЩ и Близкия изток, представя мащабна изложба на Рашид Ал Халифа – шейх от кралската династия на Бахрейн, най-известният авангарден художник в Близкия Изток. За откриването в столицата на Азербайджан се събра политически, бизнес и арт елит, съобщава Azernews.

Експозицията „Първа светлина“ показва най-новите инсталации на автора - „Капан за риба“, „Мозайка“, „Създадохме всичко живо от вода“, „Кръгово отражение“... Някои от произведенията са правени специално за уникалните пространства, където често гостуват творби на световни артисти.  

„Когато пристигнах в Баку за фестивала на поезията, изкуството и духовността Насими, се влюбих в това архитектурно великолепие без аналог. Веднага си помислих, че работите на шейха отлично ще се ситуират в тази изумителна среда“, коментира Стефан Стоянов, който от години работи с Рашид Ал Халифа.

В артефактите има зрелищни орнаменти, характерни за изкуството на Бахрейн, и геометрични елементи, припомнящи декорацията на сакралните книги на Изтока. Шейхът съчетава античност и модерност - творбите му гледат към бъдещето, но са издържани в естетиката на традициите и са вдъхновени от природата, уточнява експертът Ясмин Шараби. 

Рашид Ал Халифа учи в Англия и започва кариерата си с живопис, рисувайки най-вече пейзажи. В началото на 90-те се отдава на абстрактните форми и на експериментите, като алуминият се превръща в негов основен материал. Участва в десетки международни събития - арт панаири и биеналета. В момента е председател на Съвета по изкуствата на Бахрейн, а основаната от него фондация РАК подкрепя млади творци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай