БГ куратор и шейх от Бахрейн с общ фурор в Лихтенщайн

Стефан Стоянов представя Рашид Ал Халифа в Националния музей на княжеството

БГ куратор и шейх от Бахрейн с общ фурор в Лихтенщайн | StandartNews.com

На премиерата в Лихтенщайн - Стефан Стоянов, Рашид Ал Халифа и директорът на Националния музей професор Райнер Волкомер

Известният международен куратор Стефан Стоянов регистрира поредния си успех – откри изключително зрелищна изложба на шейх Рашид Ал Халифа в Националния музей на Лихтенщайн. Българинът от години представя по света монарха от Бахрейн, който е най-известният художник в Близкия Изток. Двамата се радват на съвместния си творчески триумф в някои от най-престижните галерии на Европа.

Габриела Фон Хабсбург и шейх Рашид Ал Халифа в Лихтенщайн

Творбите в експозицията са в две своеобразни серии, които предизвикват огромния интерес на зрителите и техния възторг от цветовете. Първата серия, която е с логото „Параметрикс“,  е вдъхновена от машрабия -  декоративен елемент в ролята на параван, който е характерен за традиционната архитектура в ислямския свят и извън него. „Машрабията се поставя върху еркерния прозорец. Тя отделя двата свята – вътрешния, интимния - и външния, социалния, в който не липсват агресия и излишно любопитство.“, разкодира Стефан Стоянов посланията в работите на шейха, които са от алуминий и създават илюзия за динамика. Палитрата е на пустинята и на морето – двете опорни точки в живота на Бахрейн. Според легендите в древността именно на острова са се сливали земният рай и отвъдното.

В произведенията си за втората серия - „Спектър“, Рашид Ал Халифа е силно повлиян от математическите формули, внедрени в ислямската архитектура, създавайщи илюзията за безкрайност. „Авторът залага на играта между светлините и сенките“, коментира Стефан Стоянов.

Сред гостите за премиерата в Националната галерия на Лихтенщайн е Габриела фон Хабсбург – внучката на последния император на Австро-Унгария, с която Стефан Стоянов работи отдавна. Тя вече неведнъж гастролира в България.    

    

Фотографии Светлана Проданова  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай