Берлинале започва онлайн

Публиката ще бъде поканена на прожекции чак през юни

Берлинале започва онлайн | StandartNews.com

Берлинале започва в необичаен формат - филмите ще бъдат стриймвани за подбрана публика от журналисти и кинодейци, без прожекции в киносалони заради пандемията от Ковид-19, съобщи Ройтерс.

Организаторите се надяват да могат да останат верни на корените си, като дом на независимото кино, особено с политически уклон. Повечето от 15-те филма, които ще бъдат представени на Берлинале от 1 до 5 март, са заснети по време на карантинните мерки и показват голяма изобретателност.

Заради пандемията обаче тази година на фестивала няма да има големи американски продукции. Режисьори от Германия, Япония, Унгария, Румъния, Република Корея, Франция и Мексико ще се надпреварват за голямата награда на Берлинале - Златна мечка за най-добър филм. Германският актьор Даниел Брюл ще представи режисьорския си дебют "В съседство", Мария Шрейдър - "Аз съм твоят човек", а Алексей Палуян - документалния филм "Кураж" за протестите в Беларус.

В основната селекция на Берлинале са включени няколко копродукции - френско - иранската "Балада за бялата крава" на Бехташ Санаеха и Мариам Могхадам, корпродукцията на Румъния, Люксембург, Хърватия и Чешката република "Bad Luck Banging or Loony Porn" на румънския режисьор Раду Жуде, "Кутия за спомени" - Франция, Ливан, Канада, Катар на Джоана Хаджитомас и Халил Джорейдж, "Какво виждаме, като погледнем към небето?" - Германия, Грузия на Александър Коберидзе. Един от дебютите на Берлинале е на унгарския режисьор Динеш Над с продукцията на Унгария, Латвия, Франция и Германия "Естествена светлина".

Журито е съставено от шестима предишни лауреати на приза Златна мечка и по изключение тази година няма да има председател. Творците от журито ще бъдат поканени в Берлин, за да проследят филмите, попаднали в селекцията на главната конкурсна програма. Мохамад Расулов, Иран, Надав Лапид, Израел, румънката Адина Пинтилие, Джанфранко Рози от Италия, унгарката Илдико Енеди и босненката Ясмила Жбанич ще определят най-добрите постижения.

Публиката ще бъде поканена на прожекции през юни. Дотогава властите се надяват киносалоните да отворят благодарение на ваксинациите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай