Берлин аплодира Иван Иванов

Берлин аплодира Иван Иванов | StandartNews.com

Киноасът чете стихове, раздаде автографи и разплака българите в Културния ни център

Иван Иванов най-после напусна за няколко дни своята обетована земя, наречена Оборище. Страхотният актьор, който и до днес е без конкуренция в родното кино, въпреки че отдавна се оттегли в аскетично-поетично усамотение, се нави да излезе от любимата си селска къща и да се качи на самолет за Берлин. Разбира се, плътно до него беше съпругата му - звездата на театър "София" Петя Силянова. Пътешествието имаше благородна цел - общуване с десетки сънародници, които искаха да видят идола си от 80-те на живо. Преди той да ги очарова и трогне до сълзи, те го гледаха в "Комбина" и в "Добре дошъл у дома" - документалната лента на Стефан, сина на Иван и Петя, с откъси от "Всичко е любов", "Комбина", "Лавина", "Мярка за неотклонение", "Мечтатели", "Романтична история", "Трафик"... Сбирката се случи в Културния ни институт в немската столица и беше посветена на 100 години от рождението на родното седмо изкуство.

"Отдавна исках да поканя гиганта Иван Иванов. С него бяхме заедно във ВИТИЗ, а после и на сцената в Младежкия. И въпреки че запазихме отлични отношения през годините, знаех, че първата му реакция е да каже "Не". Но с помощта на Петя успях да го убедя - това ме направи радостен и благодарен. Така се получи изключително човешко, мъдро и различно събитие", разказа за "Стандарт" Панчо Чернев. Иван обаче е направил още един огромен реверанс към своите фенове. Той е чел откъси от последната си засега книга "Всичко е живот". А после с Петя са отговаряли на многобройни въпроси - за любовта, младостта, живота, творчеството.

"Наистина беше много сърдечна среща - някак спотаена, вътрешно интимна, задушевна. Нямаше общо с любопитството, с клюкарстването, с това-онова. Бях оставил десетина книги. Избрах им някои мои любими стихове. Хората много харесаха филма на Стефан. Изживяването беше пълнокръвно, пълноценно. Изпитах наслада. Чудно. Бяхме на концерта на момчетата от Б.Т.Р - и там беше прекрасно. Панчо, с когото сме стари приятели, но не се бяхме виждали много отдавна, ни разведе из целия Берлин - видяхме всичко, желязна организация. Не бях ходил там - нито преди, нито след падането на Стената. Огромен град, но и твърде интересен. Не бях излизал никъде от години. Петя все иска да пътуваме, а аз като че ли нямам желание. Сега едвам ме нави, но не съжалявам. Направихме го и заради нея. Не знам дали скоро ще повторя. Гледам си кефа в Оборище. Не ми се пише, не ми се играе", сподели Иван Иванов пред "Стандарт". Великият бунтар, който се отказа от суетата на артиста и еуфорията на публиката, все пак рече: "Всъщност ще видим. Имам ангажименти, после ... Кой знае".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай