Бележита българска галерия чества своята годишнина

програма за месеца

Бележита българска галерия чества своята годишнина | StandartNews.com

Източник: Община Стара Загора

В Градската художествена галерия - Стара Загора предстои интересна и богата програма през месец февруари. Поводът е честването на 90 години от откриването на "Старозагорските хали", сградата, в която днес се помещава галерията.

 

Директорът на културната институция, изкуствоведът д-р Катя Тинева - Гюрковска, запознава слушателите на "Артефир" с акцентите в специалната месечна програма.

Посетителите на галерията могат да видят гостуващата изложба "Мексиканска графика" – част от колекцията Съвременно мексиканско изкуство на Художествена галерия - Пловдив. Една известна колекция, оказала влияние на много наши художници.

На 3 февруари от 14 ч. в Камерната зала на галерията ще бъде представена гостуващата изложба на Гьоте-институт България и Фондация "Български архитектурен модернизъм". Изложбата, озаглавена "Госпожо архитект", поставя акцент върху личността и работата на Елена Варакарджиева - Скордева – един от проектантите на сградата.

Д-р Гюрковска споделя, че в програмата на галерията е предвидено творческо ателие "Пътешествие във времето" – насочено към най-младата публика. То ще се проведе на 3 февруари между 11:00 - 12:30 ч. 

Още един акцент в програмата на галерията ще бъде гостуващата ретроспективна изложба с творби на Янаки Манасиев по повод 90 години от рождението на художника. Кураторският проект на Софийската градска художествена галерия ще бъде адаптиран към голямата зала на галерията. Изложбата ще бъде открита на 24 февруари от 18 ч.

Д-р Гюрковска запознава слушателите на "Артефир" и с проекта, свързан с дигиталното представяне на експозициите на галерията, насочен към едно динамично общуване със съвременната аудитория. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай