Банов допълва списъка с пенсиите за звездите

Ще има премии и за Христо Кидиков, увери министърът

Банов допълва списъка с пенсиите за звездите | StandartNews.com

Списъкът „Златният Орфей” с пенсиите на звездите от българската естрада ще бъде допълнен. Това съобщи министърът на културата Боил Банов в интервю за БНТ. Той остро коментира разразилия се спор около премиите, които не са пожизнени, а ще се дават три години.

Опитваш да правиш нещо съвестно, нещо което хората са чакали с години, а започва една махленска разпра. Няма как да се нарече комуникационен проблем това, да наградиш най-добрите български творци.  При положение, че казвам мигновено, че ще решим веднага проблема, ще допълним списъците, ще седнем и говорим. Ще намерим и друга форма.Фактите показват, че това са най-обичаните хора в страната. Не търсете под вола теле, каза Банов.

Той покани утре на среща братя Аргирови, които се включиха по време на разговора му с Георги Любенов, за да кажат, че има и други известни изпълнители, които не са участвали в "Златния Орфей", но също заслужават премии. Сред тях са Росица Кирилова, Милена Славова, както и самите те. На разговора в министерството Банов и Аргирови ще обсъдят заедно как всички заслужили музиканти, а не само 65-имата от списъка "Златния Орфей", да получат парични награди.

Диригентът Пламен Джуров е председател на комисията, подбрала 65-имата наградени, съобщи Банов. По думите му останалите членове са представители на различни гилдии в изкуството. Той обясни, че още преди година е обещал на Васил Найденов, че ще започне да решава проблема с парите на музикантите и сега вече е поел отговорност за това. "Но като започнеш да решаваш един проблем, се отваря друг, който също трябва да решиш. И това е поемането на отговорност. Можеше нищо да не правим и тогава щеше да е тишина", каза Банов.

"Списъкът с наградени изпълнители и музиканти ще бъде допълнен. Още от утре започваме, след като се видя, че има пропуски", каза Банов. По думите му в списъка ще влязат всички, които заслужават. Сред тях е и Христо Кидиков, който липсва въпреки критериите, според които премии ще се дават на наградените от "Златния Орфей".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай