Неделя,

Банов допълва списъка с пенсиите за звездите

От: СТАНДАРТ -
128
Банов допълва списъка с пенсиите за звездите
A
A
A

Списъкът „Златният Орфей” с пенсиите на звездите от българската естрада ще бъде допълнен. Това съобщи министърът на културата Боил Банов в интервю за БНТ. Той остро коментира разразилия се спор около премиите, които не са пожизнени, а ще се дават три години.

Опитваш да правиш нещо съвестно, нещо което хората са чакали с години, а започва една махленска разпра. Няма как да се нарече комуникационен проблем това, да наградиш най-добрите български творци.  При положение, че казвам мигновено, че ще решим веднага проблема, ще допълним списъците, ще седнем и говорим. Ще намерим и друга форма.Фактите показват, че това са най-обичаните хора в страната. Не търсете под вола теле, каза Банов.

Той покани утре на среща братя Аргирови, които се включиха по време на разговора му с Георги Любенов, за да кажат, че има и други известни изпълнители, които не са участвали в "Златния Орфей", но също заслужават премии. Сред тях са Росица Кирилова, Милена Славова, както и самите те. На разговора в министерството Банов и Аргирови ще обсъдят заедно как всички заслужили музиканти, а не само 65-имата от списъка "Златния Орфей", да получат парични награди.

Диригентът Пламен Джуров е председател на комисията, подбрала 65-имата наградени, съобщи Банов. По думите му останалите членове са представители на различни гилдии в изкуството. Той обясни, че още преди година е обещал на Васил Найденов, че ще започне да решава проблема с парите на музикантите и сега вече е поел отговорност за това. "Но като започнеш да решаваш един проблем, се отваря друг, който също трябва да решиш. И това е поемането на отговорност. Можеше нищо да не правим и тогава щеше да е тишина", каза Банов.

"Списъкът с наградени изпълнители и музиканти ще бъде допълнен. Още от утре започваме, след като се видя, че има пропуски", каза Банов. По думите му в списъка ще влязат всички, които заслужават. Сред тях е и Христо Кидиков, който липсва въпреки критериите, според които премии ще се дават на наградените от "Златния Орфей".


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички