Българското кино не стига до своите зрители

Българското кино не стига до своите зрители | StandartNews.com

Киносалоните у нас са се стопили от 3 000 на 28

Стара Загора. Въпреки скромния брой български филми годишно, те не могат да стигнат до публиката поради липсата на дистрибуция и достатъчно киносалони. Това беше основният извод от провелата се във вторник дискусия „Киното и европейската култура", в рамките на съпътстващата програма на Международния филмов фестивал „Златната липа".

В нея се включиха кинокритикът проф. Вера Найденова, кинорежисьорът Петър Попзлатев, директорът на фестивала Магдалена Ралчева, както имного представители на кинематографията у нас. Преди години киносалоните у нас бяха близо 3 хиляди, а сега са едва 14 и с мултиплексите стават общо 28, посочи Камен Балкански, директор на рамковата програма „Творческа Европа" за България. По тази програма през следващите 7 години щели да бъдат заделени 1 млрд. 460 милиона евро за аудио-визуални изкуства. Средствата обаче могат да дадат тласък на българското кино и на изкуството като цяло сами при по-активна държавна политика и амбиция в културната политика, смятат кинематографистите.

Тенденциите в европейското кино и в частност в българското бяха очертани по време на дискусията. „За разлика от американското кино, което разказва истории, европейското поставя проблеми, поставя правата на човека на преден план и това личи от филмите, представени на тазгодишното издание на фестивала „Златната липа", посочи в хода на дискусията проф. Вера Найденова.

Снощи тя представи и своята книга „Българското кино. По следите на личния опит". В нея са публикувани критически обзори, портрети на най-популярните ни и обичани актьори, рецензии за филми, създадени у нас през последните 50 години. „Нямам причини да се срамувам от нито ред, оставен от мен за българското кино", каза доайенът на българската кинокритика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай