Българка представя грандиозна изложба, къде

Какво казва авторката

Българка представя грандиозна изложба, къде | StandartNews.com

Изложбата си „Оксиморонът – моята мечта да се потопиш в нещо“ представи Десислава Денева на  Международното „Синьо биенале“ в Брашов, Румъния. Експозицията й е изложена в музей Casa Mureșenilor до 21 октомври. Неин куратор е Виктория Тарой, съобщават от Съюза на българските художници (СБХ).

„Мисля си, без да буквализирам, че чрез моето творчество бих искала да се потопя в нашето време, време на експоненциално развитие на техническата революция. Наблюдават се и интересни процеси в художествените практики“, казва авторката Десислава Денева. Тя допълва, че съвременните хоризонти на визуалната култура се базират на диалог и съпоставка между разнопосочни, често парадоксални, на пръв поглед идеи, но в крайна сметка, обединени чрез един метафоричен език.

„Динамиката на съвремието зададе и забързания ритъм на авторовите реакции – кипеж, разлом и трансформации, населяват творбите. Живеем в изменчив, изтъкан от противоречия и неистинност свят“, казва още Денева.

Десислава Денева – Деде е родена в гр. София. Завършва НУИИ „Илия Петров” и Националната художествена академия (НХА), специалност „Стенопис”. През 2018 г. придобива докторска степен в катедра „Изкуствознание“ в НХА. От 2010 г. преподава рисуване в НГПИ „Свети Лука“, София. Носител е на много други награди. Има редица авторски изложби в София, а от 1997 г. прави по няколко самостоятелни изложби годишно – в Германия, Франция, Австрия, Словакия и Холандия. Нейни живописни творби са притежание на частни галерии в Белгия, САЩ, Чили, Аржентина, Египет, Германия, Чехия, Kипър, Турция и България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай