Авторката на "Да убиеш присмехулник" издава изчезнал роман

Авторката на "Да убиеш присмехулник" издава изчезнал роман | StandartNews.com

Харпър Ли, авторката на "Да убиеш присмехулник", ще издаде през лятото своя втори роман, съобщиха американските медии, цитирайки нейното издателство. Ръкописът бил изгубен от десетилетия и никога не е публикуван. 

Романа "Go Set a Watchman" Ли написала през '50-те години на 20 век. В него се разказва за жена, наречена Скаут. Редакторът бил впечатлен от моментите на спомени от детството на героинята и убедил авторката да напише роман от гледната точка на Скаут като дете. "Бях дебютираща писателка и правех каквото ми се казва", спомня си сега 88-годишната Ли. Така през 1960 г. се появява "Да убиеш присмехулник" - история за расизма в южните щати през погледа на децата. Романът е обичан от милиони читатели от всички поколения. 

В изявлението си от името на издателство "Пенгуин" Ли казва, че не е осъзнавала, че първата книга е оцеляла. "Бях изненадана и радостна, когато моята скъпа приятелка и адвокатка Тоня Картър го намери", споделя авторката. Ръкописът бил "на сигурно място", прибран заедно с първа печатна версия на "Да убиеш присмехулник". 

В "Go Set a Watchman" действието се развива 20 години след "Да убиеш присмехулник". Участват бащата на Скаут Атикус, както и други познати герои от класиката. Скаут се завръща от Ню Йорк в Мейкомб и се опитва да разбере отношението на баща си към обществото и собствените си чувства към родното място. 

Книгата ще излезе на 14 юли тази година. 

Великият роман "Да убиеш присмехулник" до днес е продаден в тираж от 40 милиона на над 40 езика. Весел, забавен и написан с естествен, но прецизен език, той и досега не е изгубил своя блясък. Брилянтното писателско перо на Ли все още учи читателя по удивителен начин на много истини за живота. Смятаното за единствено творение на странната американка отдавна е в списъка на световната класика. За това допринесе и едноименният филм с Грегъри Пек в ролята на Финч. "Това е най-добрата киноверсия на книга, която някога е правена", споделя авторката.

Ли не е давала подробно интервю от 1964 г. насам - с изключение на един, по-скоро коментарен текст за ученически конкурс за есе, базирано на "Да убиеш присмехулник". Единственото сигурно нещо за нея е приятелството й от юношество с Труман Капоти. Тя обаче не обелва нито дума след излизането на филма за Капоти на режисьора Бенет Милър. Той представя противоречивия и скандален класик на новата американска литература в онзи етап от живота му, когато той пише документалния си роман "Хладнокръвно" в сътрудничество с Харпър Ли. След като лентата печели "Оскар" през 2006-а, журналистите обсаждат дома й в родната Алабама. Молят я за една-единствена дума за близостта й с Капоти. Но Ли категорично отказва да я даде. Последното й публично появяване е през 2007 г., когато президентът Джордж Буш-младши й връчва медал за храброст - най-престижното американско отличие. Веднага след церемонията Ли се връща у дома, за да потъне в любимото си мълчание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай