Австрийци снимат репортаж за "Филип Кутев"

Австрийци снимат репортаж за "Филип Кутев" | StandartNews.com

София. Журналисти от австрийската национална обществена телевизия ORF пристигат на 2 май в България, за да снимат специален репортаж за Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев" в гр. Котел, известно още и като първото средно фолклорно училище в Европа.

Това стана ясно по време на среща на министър д-р Петър Стоянович с Н.Пр. Герхард Райвегер - посланик на Република Австрия у нас, предаде пресцентъра на културното министерство.

Интересът на журналистите от австрийската обществена телевизия ORF към Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев" в Котел не е случаен, отбеляза посланик Герхард Райвегер. Дипломатът припомни, че миналата пролет 7 000 австрийци - членове на Австрийския съюз на пенсионерите, гостуваха в Слънчев бряг, като по време на престоя си у нас те посетиха редица културно-исторически забележителности, а програмата им включваше и екскурзия до Котел.

Едно от най-вълнуващите и запомнящи се преживявания за възрастните туристи беше именно посещението им в НУФИ „Филип Кутев", където те бяха посрещнати с концерт на талантливите му възпитаници. Младите таланти успяха буквално да ги покорят и очароват с ритъма на народните танци и песни, с багрите на носиите ни и с красотата на българския фолклор. Още тогава сред пенсионерите от Австрия съвсем спонтанно възникна идеята да бъде подпомогнато училището, като те събраха лични средства и с този техен дарителски жест бе обновена и реновирана част от общежитието на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев" в Котел, призвано да съхранява българската фолклорна традиция.

„Тази пролет се очаква отново над 6500 възрастни австрийци, членуващи в Австрийския съюз на пенсионерите, да дойдат на почивка в курорта Слънчев бряг. Разбира се, те отново ще поискат да посетят и Котел, за да се докоснат до традициите и фолклора на България, до безценното ви нематериално културно наследство.

В тази връзка подкрепата ни за училища като това в Котел, които искат да съхранят жива народната традиция, ще продължи и занапред, трябва да сме единни в стремежа да съдействаме и помагаме за развитието на младите таланти", посочи още Н.Пр. Герхард Райвегер, посланик на Австрия в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай